☰ Extra

Oude aardewerkvondsten uit het kasteel van Moerkerke

Nikolay Holthoff

Op de kasteelsite te Moerkerke vond de familie Vandenbroucke tijdens restauratiewerken in de jaren 1950 & ‘60 een kleine hoeveelheid fragmenten aardewerk. Van een viertal aardewerkscherven staat het debat aangaande de datering vandaag nog steeds open: werd dit aardewerk gemaakt in de middeleeuwen of vroeger? Over de herkomst is geen discussie mogelijk: een deel van de stukken werd hier gemaakt, maar een ander deel komt uit Spanje.

1. Iberisch aardewerk

Een eerste categorie aardewerkfragmenten is afkomstig van het Iberische schiereiland (Spanje & Portugal). Daarover bestaat zekerheid: Iberisch aardewerk is herkenbaar aan de lichtgele kleur en de zeer harde bak.

Over de datering en de functie van de gebogen fragmenten zijn de meningen verdeeld: volgens professor Jean Bourgeois (mondeling) gaat het om fragmenten van Iberische import met de functie van een middeleeuwse rioolbuis. Volgens professor Romeinse Archeologie Wim De Clerq (mondeling) gaat het om frag­menten van een Romeinse amfoor. Geen van beide mogelijkheden kan uitgesloten worden.

We kunnen daarom twee theorieen naar voor schuiven:

  • De vondst van importaardewerk uit de late middel­eeuwen op de site is best mogelijk, want we weten dat een kasteel als dat van de heren van Praet van Moerkerke met het nodige luxe en gei'mporteerde materiaal werd opgetrokken.
  • Importaardewerk uit de Romeinse tijd is eveneens mogelijk want net ten zuiden van het kasteel loopt de Middelburgsesteenweg. Dat was de verbinding tussen twee Romeinse versterkingen: Oudenburg en Aardenburg. Archeologisch onderzoek in de gemeente Aardenburg op deze weg, geven vandaag de zekerheid, dat het hier wel degelijk om een Romein­se Heirweg' gaat.

Beide theorieen zijn dus mogelijk, maar we hebben te weinig materiaal om hard te maken of het fragmenten zijn van een middeleeuwse rioolbuis of van Romeinse amfoor.

 Beschrijving van randscherven nummers MKM 02/ 04; 05; 06 behorende tot een cilinder diameter van 11, 6 centimeter tot 15 centimeter.

Bakking: oxyderende zeer harde bak.

Verschraling: fijne kiezel en zand verschraling.

Kleur van de klei: grijs tot geel.

Techniek: draaischijfproduct.

Uitzicht oppervlak, de buitenzijde is geglad en heeft een grijzige kleur, de binnenzijde word gekenmerkt door ruwe draaisporen.

Versieringen: geen.

Verweringen: 2 fragmenten zijn doormidden gebroken; Herkomst: import uit het Mediterrane gebied Iberia (het huidige Spanje).

Functie:. ?

Periode: ?.

2. Lokaal aardewerk

Een tweede categorie aardewerkfragmenten werd hier geproduceerd: het is kustaardewerk. Het fragment met nummer MKM 02 /03, behoort tot een bodem.

Het gaat hier mogelijk om een voet van een urnevormige, drie ledige gesloten kookpot, vergelijkbaar met de kookpot fragmenten die te Oedelem Oude Putstraat in 1997 werden opgegraven (opgravingsverslag Nikolay Holthoff gepubliceerd in Den Distel 2013 -2014).

Type: onbekend.

  • Bakking: de oppervlakken zijn oxyderend gebakken, de kern werd reducerend gebakken.
  • Bakking: zeer harde bak.

Verschraling: grove kwartsverschraling.

Techniek: draaischijfproduct.

Kleur van de klei: de oppervlakken hebben een roestbruine kleur; de kern heeft een blauwe kleur.

Uitzicht oppervlak: aan de binnen zijde zijn nog draaisporen te zien, de buitenzijde is zwaar verweerd. Verieringen: geen.

Verweringen: de buitenzijde van de voet is zwaar afgesleten en aangetast door een lang verblijf in de bodem, ook bevindt zich aan buitenwand en de randen witte kalk wat er op kan wijzen dat dit fragment zich in secundaire functie als bouwmateriaal kan bevonden hebben.

Herkomst: lokale productie (kustaardewerk).

Periode: Gallo -Romeinse periode (Wim De Clerq, mondeling)

2025 04 28 162216Rechts: Reconstructietekening door N. Holthoff van het fragment (MKM 02 /03) dat behoort tot een bodem van een aardewerken pot van lokale fabricatie.

Onder: foto’s van hetzelfde fragment. De mortel aan de randen betekent dat het hier om ouder recuperatiemateriaal gaat.

f2025 04 28 162254Foto’s van de aardewerkfragmenten die geïmporteerd werden uit Spanje (Iberisch aardewerk)

Onder: reconstructietekeningen door N. Holthoff van de gebogen fragmenten die deel uitmaken van een cilinder.2025 04 28 162315

Oude aardewerkvondsten uit het kasteel van Moerkerke

Nikolay Holthoff

't Zwin Rechteroever
2014
02
020-021
BV
2025-04-28 16:28:52