☰ Extra

Op werkbezoek in de Vrije Basisschool van Sint-Rita

2025 02 12 102712In het kader van het educatief project H.K. 't Zwin Rechteroever / Vrije Gemengde Basisschool Moerkerke, ontving voorzitter Denis Raman een uitnodiging om samen met redactielid Wilfried Morre de kinderen op dinsdag 6 november 2012 iets te komen vertellen over het onderwerp "Oorlog" in de school op Sint-Rita, Den Hoorn.

Hoewel dit een gegeven is dat jongens en meisjes tussen 7 en 9 jaar (gelukkig maar) enkel kennen van televisie, speelde Meester Raman (bovenste foto) het in een handomdraai klaar om de kinderen heel intelligente antwoorden te doen geven op de vragen rond de onderwerpen die hij op het bord geschreven had met als titel: "Vandaag zoeken we naar dingen die mensen pijn en leed bezorgen: Oor­log!"

Bij zijn vraag waaraan de kinderen dachten bij het woord oorlog, gingen de vingertjes de hoogte in. Kanonnen, raketten, vliegtuigen, geweren, soldaten, schieten, doden, allemaal woorden die bewezen dat zijn publiek heel goed begreep wat mensen pijn en leed berokkent als er oorlog is.

Om aan te tonen dat de oorlog ook hier sporen had nagelaten, liet Wilfried Morre enkele voorwerpen zien, gevonden op het grondgebied van Sint-Rita, zoals twee 20-mm granaathulzen, afkomstig van een luchtafweerkanon dat in september 1944 opgesteld stond langs het Leopoldkanaal tussen Jacxsens- en Leestjensbrug. Voor een jongen als Raf (foto) wordt oorlog zo plots tastbaar.

Op de volgende foto geeft Wilfried Morre aan juf Els Lierman een merkwaardig roodkoperen plaatje, dat hij met zijn metaaldetector ontdekte langs de Waterpolderstraat. De geperforeerde inscriptie luidt:"'Joseph Chaventre cultivateur a Gueutteville-les-Gres Canton de St. Valery en Cx Seine Infre". Cx is de afkorting van Caux en Seine Infre van Seine Inferieure (nu departement Seine Maritime).

In welke omstandigheden was het hier terechtgekomen? Hierover zal in het eerstvolgend Erfgoedblad meer toelichting verstrekt worden. Aan de kinderen werd alvast verteld dat het vastzat op een Franse boerenkar die door Duitse troepen in 1944 vanuit Normandie werd meegebracht en op Sint-Rita achtergelaten op een of andere hofstede. Omdat er heel misschien nog dergelijk rollend landbouwmateriaal bewaard is gebleven, werd de leerlingen gevraagd om hierover te vertellen aan ouders, grootouders of oudere buren en kennissen.

Dit kan hun belangstelling doen ontkiemen voor de geschiedenis en heemkunde van hun dorp. En dat is eigenlijk het doel van de samenwerking tussen onze vereniging en de plaatselijke scholen. Jong geleerd is oud gedaan.

H.K. 't Zwin Rechteroever dankt de directie en de leerkrachten van de Vrije Basisschool voor de hartelijke ontvangst en de belangstelling van de kinderen.

Op werkbezoek in de Vrije Basisschool van Sint-Rita

Redactie

't Zwin Rechteroever
2012
04
024-024
BV
2025-02-12 10:31:24