Verslag "Ons Dorp III" op 27 September 2012
Foto’s © Nikolay Holthoff
De bijna tachtig bezoekers die de stortbui hadden getrotseerd die op donderdagavond 27 September 2012 neergutste op het Kasteel van Moerkerke en omgeving, werden hiervoor ruimschoots beloond.
Voorzitter Denis Raman (foto links) gaf aan de hand van oude foto's uit de verzameling van wijlen Geert Van Poucke een gevarieerd overzicht van de vele aspecten van het leven in onze dorpsgemeenschap. Ruime aandacht werd be steed aan het onderwijs in de jongens- en meisjesschool, met leerkrachten zoals onder meer Meester Hilaire Opsomer, Leopold Pieters, Jules Bostoen, Juffrouw Coene, Roger Lamote en uiteraard Denis Raman zelf.
Met vaardige hand zorgde Hendrik De Mol, die mede het scenario had samengesteld, voor een vlot verloop van de voorstelling. Achtereenvolgens kwamen dorpsbeelden van Moerkerke en ’t Molentje aan bod, gevolgd door foto’s van oude en minder oude cafe’s en uitspanningen. Uitgebreid werden sportactiviteiten toegelicht als voetbal, wielrennen en andere sportactiviteiten tot duivenmelken toe. De interesse van de aanwezigen bleek duidelijk uit de vele tussenkomsten om sommige onbekenden op de foto’s een naam te ge~ ven. Interactie met het publiek dus en dat geeft altijd een meerwaarde aan zo’n avond.
Beelden van de Moerkerkse muziekmaatschappijen en van genootschappen als de Vrouwenbond en andere werden met verve becommentarieerd door de voorzitter en lie ten zien hoe rijk het verenigingsleven hier bloeide in de 19de en 20ste eeuw.
Mocht u iemand herkennen op de foto, gelieve dan contact op te nemen met Denis Raman: o50/500.484
Fotoverzameling Denis Raman
Winnares van de prijsvraag, aangekondigd bijwege van een foto in ons septembernummer: “Herkent u hem? Doe dan mee en win” werd Mevrouw Maria Wittevrongel. Haar antwoordfonnulier werd opgevist door de man op de foto himself oud-wielrenner en dorpsgenoot Roger Neydt. Dit gebeurde tijdens de korte pauze, de ideate gelegenheid voor een levendige babbel en een verffissing, inbegrepen in het inkomgeld, een formule waartegen bij ons weten nog nooit tegenkanting is geweest.
Daama werd het echt feest met het optreden van Te Vieren een “eigenzinnig kwartet dat per vinger een ander instrument bespeelf ’ zoals ze zelf zeggen. Hun “Te Vierenstoofpotje werd dampend opgediend” met doedelzak, draailier, accordeon, viool, kromlioorn en nog veel meer van dat voIks muzikaal erfgoed, zonder te gewagen van hun percussiearsenaal: bodhran, kleppers, rommelpot...en vele andere “ratelende merkwaardigheden”.
Virtuoze duizendpoten broers Lukas en Bert, Tliijs en Siebrecht brachten ontroering en vrolijkheid in de zaal, muzikale drie sterren fijnproeverij!
Het staand applaus was dan ook oververdiend. Aldus werd andermaal een geslaagde heemkunde avond om 22.00u afgesloten.