Opmerkelijke vondst in Den Hoorn
Wilfried Morre
Tijdens werkzaamheden in hun tuin langs de Hoornstraat beleefde een echtpaar verleden jaar enkele opwindende ogenblikken. Bij het spitten nabij de heg stuitte de spade plots op een hard bolvormig voorwerp. Met de oorlogsgebeurtenissen van september 1944 in het achterhoofd werd aanvankelijk gedacht aan een menselijke schedel, maar toen de aarde behoedzaam verder werd weggehaald, kwam een massieve ijzeren (kanons)bal te voorschijn met 17cm doormeter en een gewicht van omtrent 15kg. (Foto Wilfried Morre).
Vondsten als deze zijn niet uitzonderlijk in onze streek, doch de na- genoeg ongeschonden staat waarin dit projectiel zich bevindt, is dat wel. Souvenir van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)?
"Toen ik in Hoeke voor de Fonseca werkte in de steenbakkerij, wer- den heel vaak kanonsballen in allerlei formaten opgedolven. Ze wer- den afzonderlijk gelegd, maar door blootstelling aan de open lucht verpulverden ze simpelweg en heel snel" vertelt ons medelid Andre Haegeman.
Niet te missen in het Gruuthusemuseum aan de Dijver
Over Brugges oudste geschiedenis doen veel verhalen de ronde. Vol- gens sommigen lag de stad ooit aan de open zee en werd ze gesticht door Vikingen. Anderen hebben het dan weer over een Romeins kamp. Wat feit of fictie is, kom je eindelijk en uit goede bron te weten
UIT GOEDE BRON neemt je mee naar de tijd toen van Brugge nog geen sprake was en de streek niet meer was dan een met geulen doorsneden schorrengebied. Naast de ontstaansgeschiedenis van de stad, vertelt de tentoonstelling ook het relaas van de Brugse regio: van Oudenburg in het westen tot het Nederlandse Aardenburg (Sluis); van de Noordzee tot Torhout in het zuiden. Daar, op het raakvlak van het drassige kustgebied met een bosrijke zandstreek, leefden onze voorouders van schapenteelt, landbouw, zoutwinning en zeehandel.
Dankzij recente bodemvondsten en de oudste schriftelijke getuigenis- sen, ontdek je op de tentoonstelling zelf de waarheid over Brugge en omstreken. Deze soms unieke archeologische vondsten presenteren we samen met infoteksten en negen grote schermen, gemaakt met geavanceerde computertechnologie. Ze tonen levensechte reconstructs van het landschap: je ziet hoe de kustlijn verandert en wandelt rond op de archeologische vindplaatsen.