Moerkerkebrug en de Lieve (Deel 8)
Denis Raman
LIEVEBERM WEST ZUID-OVER-DE-LIEVE
Woonhuis nummer 8: vroeger bewoond door Louis Morreeuw, een jonkman, °Moerkerke 1868 +Moerkerke 1950.
Yvonne: "Louis was dienstknecht en de zoon van Jan Morreeuw, landwerker en Emelie Vanhoornweder. Hij was trouw lid van de H. Hartebond voor mannen.
Wekelijks reed hij met zijn fiets naar Zeebrugge om vis, heel verse vis want hij had de vis al verkocht aan zijn klanten in Moerkerke eer hij zijn huis bereikt had. De overschot, zoals platen en wijting, stak hij in het zout. Het drogen gebeurde in zijn hof.
Hij had ook nog een notelaar en lekker fruit om zijn beste klanten te gerieven.
Godsdienstig was Louis ook, want ik moest hem maandelijks zijn kaartje thuis bezorgen.
Zo was het ook op een keer gedurende de vasten. Ik moest papieren ronddragen om dagelijks de mis bij te wonen in de vasten, en waarachtig alle dagen zat hij aan de preekstoel met zijn paternoster in de hand de mis te volgen.
Hij had een zuster in een klooster in Gent en hij heeft nog het feest mogen meemaken van haar Gouden Jubileum. Dus 50 jaren in het klooster.
Louis was niet groot, maar hij hield in en rond zijn huisje alles heel proper, was wel wat eenzaam en trok niet veel iemand aan. Zijn laatste weken werd hij trouw opgepast door zijn buurvrouw Louise Verheecke, echtg.Henri Gusse. Hij is 82 jaren geworden."
Volgens getuigen Cetiel Van Landschoot en Andre Sarlet (bewoners van de Lieveberm) heeft Louis zijn huis geschonken aan Agnes Gussé
Woning nummer 6/D
Huidige bewoners: Hendrik Helegeer, echtg. Carine De Gruytter; hebben een kind, Evelyne.
Woonhuis nummer 6/C: bewoond door het echtpaar Patrick De Roeck-Sylvianne Proot. Ze hebben een zoon, Dieter.
Woonhuis nummer 6/B: het echtpaar Geert en Marina Vlaminck-Van Damme.
Het huisnummer 6/A, het echtpaar Emmanuel Goedgebeur-Christine Snauwaert en dochter Evelyne.
Yvonne vertelt: "De Lieveberm kende ook nog 'deelnamen' met o.a. "De hoge Rooker", een gebied op de Lieveberm West.
Op deze plaats bevond er zich tot 1950 een 'driewoonst'; toen werd ze afgebroken. Een gevel was naar het zuiden (de Hoge Watering) gericht en een gevel naar het noorden (de Lieve).
Uit onderzoek weten we dat daar ene Marie Jaspaert en haar man Victor Dierickx hebben gewoond. Die man zou gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Marie (°11 mei 1878) werd door een shrapnel gedood bij de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog (12 september 1944).
De woonomstandigheden in de driewoonst waren elementair: voor de de drie woongedeelten was er een gezamenlijke "open wc" met drie "brils", maar zonder deur.
In het middelste huis van de vroegere driewoonst woonde de familie Vlaminck, doch meestal werd deze woning als doorgangshuis gebruikt.
In het derde deel (de noordkant) woonden Alois De Gruytter en echtgenote Malvina Van Vooren en enige dochter Paula.
(Wordt vervolgd)