Moerkerke in Canada?
Wilfried Morre
Twee gedenktekens op ’t Molentje
Op zondag 19 September eerstkomend gaat zoals ieder jaar een herdenkingsplechtigheid door nabij het monumentje voor de Slag om 't Molentje. Voor de eerste maal zullen er ook bloemen worden neergelegd bij het gedenkteken met de sobere granieten plaat die op 7 april jongstleden door een delegatie van het Canadees Algonquinregiment werd aangebracht en ingehuldigd.
Wellicht vragen sommigen zich af: waarom twee gedenktekens voor dezelfde gebeurtenis? Het antwoord is even eenvoudig als gerechtvaardigd.
Sedert meerdere jaren bezoekt John Hetherington uit North Bay, Ontario, kleinzoon van een Algonquinveteraan en geschiedenisleraar als touroperator en reisleider Moerkerke en inzonderheid 't Molentje waar hij zijn reisgenoten, vaak nazaten en/of familieleden van Algonquinstrij ders, uitleg verstrekt over de gevechten die hier op 13 en 14 september 1944 hebben gewoed.
Hij had zich al vaak terecht afgevraagd waarom op het bestaande gedenkteken enkel vermeld staat: "Ter herinnering aan de Slag aan 't Molentje op 13 en 14 september 1944" zonder dat er gewag wordt gemaakt van het Algonquinregiment dat als enige gevechtseenheid destijds de kanalen is overgestoken om slag te leveren met de Duitse troepen.
Om een lang verhaal kort te maken: John, die bij een van zijn bezoeken kennis had gemaakt met onze Voorzitter Denis Raman, kaartte de aangelegenheid aan bij de bevoegde militaire instanties in Canada en na tussenkomst van onze Heemkundige Kring stemde Stad Damme er in toe om naast het bestaande gedenkteken een granietsteen te plaatsen waarop voortaan de Canadese gedenkplaat met de tekst voor altijd herinnert aan de 29 officieren, onderofficieren en manschappen die hier de hoogste tol betaalden voor hun inzet bij onze bevrijding.
"IN MEMORY OF FALLEN COMRADES
THE ALGONQUIN REGIMENT SEPTEMBER 1944"
Het Moerkerke Platoon
Op de Regimental Colours ( het Regimentsvaandel) van de Algonquins prijken 28 plaatsnamen (13 uit de Eerste en 15 uit de Tweede Wereldoorlog) waar het Regiment gestreden heeft, van "Ypres 1915" over "Cambrai 1918" en "Falaise Road" tot "Bad Zwischenau" in 1945. Ook "Moerkerke" is er op geborduurd.
Het Algonquinregiment bestaat momenteel uit twee compagnies: de "A" compagnie, gekazerneerd in North Bay en de "B" compagnie in Timmins, enkele honderden kilometers ten noordwesten daarvandaan. Tevens zijn verschillende pelotons, verspreid over de provincie Ontario, vernoemd naar de lokaliteiten die op het vaandel voorkomen. Zo is er een " Scheldt Platoon", een "Hochwald Platoon" en sinds kort ook een "Moerkerke Platoon" in de garnizoenstad Petawawa. De stad Petawawa ligt in vogelvlucht op zo'n 180 kilometer ten zuidoosten van North Bay, op de grens met de provincie Quebec.
Tijdens de lunch in eetgelegenheid "De Vrede" op 7 april 2010, aangeboden door de Heemkundige Kring, overhandigde Lt. Col. Stuart McVeety, Commandant van het Algonquinregiment, ons onder andere een ingelijste afbeelding van het blazoen van het Moerkerke Platoon (foto biz. 131). Het kunstwerk wordt bewaard in het "museum" van onze vereniging in de Dionysiuskerk waar het op zondag 10 oktober zal te bezichtigen zijn. (foto rechts)
Ons bescheiden landelijk Moerkerke blijft voor immer een begrip voor onze Canadese bevrijders die ons op tastbare wijze hebben laten zien erkentelijk zijn voor de hulde die hen ieder jaar wordt gebracht op het vredig Molentje waar zich 66 jaar geleden gruwelijke taferelen hebben afgespeeld waarbij zowel soldaten als onschuldige burgers het leven verloren. Ook wij vergeten hen niet.