Moerkerkebrug en de Lieve (Deel 5)
Denis Raman
We zetten onze wandeling langs de Lieveberm-Oost Noord-over-de- Lieve voort. Onze gids Yvonne Steyaert vertelt:
Woonhuis numiner 11:
huidige bewoners: Cyriel Tanghe-Flora Fransoo (kadasternr. 1050 S, naast voetwegel nr. 47, rechts). Ze hebben twee meisjes en drie jongens. Allen zijn gehuwd.
Is het geboortehuis van Edmond Steyaert, vader van Yvonne, en er werd een cafe uitgebaat. Dat is rechtover het afgebroken boerderijtje op de Lieveberm-Oost.
Yvonne: "Eerst woonde daar het echtpaar Cis Steyaert-Verstrynghe. In dit huis zijn al hun kinderen geboren tussen 1866 en 1885.
Ze verhuisden dan naar de boerderij van Georges Goedgebeur, weduwe Yvonne Steyaert, nummer 15 op de Moerkerkebrug Zuid-over-de-Lieve. In de plaats van Cis kwamen Alois Parton en echtgenote Emma Dobbelaere. Nadien woonden er Rene Roels echtg. Margareta Ballegeer. Drie kinderen hadden ze: Rachel, Rosa en Antoine.
Later werd het huis bewoond door Gustaaf Costers echtg. Gusta de Beir. Gustaaf is de broer van Maria Costers echtg. Jozef Roels.
We beperken ons verder tot de oudere woningen.
Woonhuis Lieveberm, huidig huisnummer 2, kadasternr. 1050.
Vroeger: bewoond door Louis Sarlet, echtgenoot van Pharailde Hinderycks; nadien werd het huis bewoond door hun zoon Andre die gehuwd was met Emmerance Coucquyt. Ze hadden een dochter Rosette.
Die huwde met Cyriel Robeson. Langs de Tramweg (Den Hoorn) hebben ze een nieuwe woning opgericht. Ze hebben geen kinderen.
Nu: bewoond door Johan De Waele echtgenoot van Mieke Van Loo. Het echtpaar heeft drie kinderen.
Lieveberm 13
In dit huisje gaf Belle Maertens rond 1842 les in geschiedenis, rekenen en godsdienst aan meer dan 40 kinderen. Ze zaten overal, van de kelder tot op zolder. Belle Maertens, een getrouwde, ’wereldsche onderwijzeres’ had zelf 7 kinderen. Op de tentoonstelling tijdens Moerkerke Kermis op 10 oktober a.s. laten we een oude tekening van haar huisje zien.
Lieveberm-Oost huisnummer 9
Eerste bewoner: Barbara Teetaert, ongehuwd; later kwam Louis Bogaert echtg. Alice Van Damme. Nadien woonden er Louis Roels (°Marcinelle 31-01-1903 +14-03-1978) echtg. Zulma Bogaert. Zulma was in 1920 leerlinge bij Mej. Claeys, in de Visschersstraat. In de jaren 70-80 kwam TV-journalist Tony van den Bossche met vrouw en kinderen hier een drietal jaren wonen. Nu is het huis bewoond door Paul De Taeye echtg. Mia Six.
Yvonne: "Barbara Teetaert heb ik nog goed gekend. Zij betrok in de jaren 1930 een huis langs de Vissersstraat dat aan de noordkant van de vroegere meisjesschool paalde. Op het eind van haar leven woonde ze op een kamer boven de toen bestaande boekerij van het zusterklooster.
De vrouw deed 'verstelwerk' van sokken voor het echtpaar Van Hyfte dat een tweetal huizen verder woonde, naar de kerk toe. In 1936 is het echtpaar Van Hyfte naar St. Kruis verhuisd. Mijn moeder bracht wekelijks boter naar het gezin, deed intussen de 'verstelde' kousen mee en bracht dan nieuw 'verstelwerk' mee. Zo moest ik als tussenpersoon die boodschappen heen en weer bij Barbara brengen en telkens moest ik aan haar kamer aankloppen. Het vrouwtje is overleden in 1938 of '39 . Misschien berust er wel een bidprentje in de verzameling van Maria van de koster (Maria Vande Casteele nvdr)? Barbara was een lief, zacht en meevoelend vrouwtje. Ik voerde dan ook graag deze boodschap uit".
Lieveberm-Oost, huisnummer 7
Kamiel Keuvelinck echtg. Alida Van Loo, een dochter: Julia. Kamiel (° 1889-1965) was werkman bij de firma De Clerck. Later bewoond door Maurice Duthoi, echtg. Julia Keuvelinck.
Lieveberm-Oost Noord-over-de-Lieve
Woonhuis: Lieveberm nr. 9
Yvonne: "Ademar Claeys en echtg. Pharailde Neydt hadden vier kinderen. Andre of 'Moes' (bijnaam) werkte als metselaar bij aannemer Gustaaf Blomme".
Yvonne: "De tweede dochter Malvina liep in 1920 school in de Vissersstraat te Moerkerke en zat bij juffrouw Victorine Allemeersch. Zij was gehuwd met Joseph De Pover, bakker die zijn vader opvolgde. Malvina had een drukke kruideniers- en broodwinkel in de Vissersstraat. Zoon Marcel heeft bij zijn schoonbroer de bakkersstiel geleerd en heeft samen met zijn vrouw een bakkerswinkel uitgebaat op Sint - Rita en de andere dochter Paula huwde met Triphon Mus (°Damme 10-06-1925 +Sijsele 28-01-1989) en zij hebben nog lange jaren het ouderlijk huis bewoond.
Na de dood van haar man heeft Paula een nieuw huis betrokken in de Kasteelstraat. De volgende bewoners waren Robert Kerckaert echtg. Monique Verkest. De woning is ondertussen verkocht."
Lieveberm-Oost Lieveberm nr. 30, nu huisnummer 5
Yvonne geeft opnieuw een relaas van uit haar tijd: "Eerst over de familie Karel Booy, werkman, echtg. Emelie Corthals,
Ze hadden drie kinderen: Denise, Monique en Gentiel.
Emelie liep in 1915 school in de Vissersstraat te Moerkerke en zat bij zuster Dominique, Helene Claeys. Die was van Brugge afkomstig en heeft lange jaren les gegeven in de meisjesschool. Ik heb daar ook twee jaar les van gekregen.
De vader van Emelie heette Petrus Corthals, landwerker, ° Moerkerke 17-09-1856 +Moerkerke 27-07-1929, gehuwd met Nathalie Claerhout.
Ik weet nog dat mijn vader Edmond Steyaert met paard en kar die overleden mensen naar de Moerkerkebrug heeft gebracht omdat die weg er zo slecht bij lag, eerst Petrus en dan wat later ook Nathalie. De kisten werden dan verder gedragen naar de kerk door de buren van de overledenen.
Een eind verder naar de vaart toe - het Schipdonkkanaal - woonde Charles Corthals met zijn ongehuwde zoon Louis. De vader is in September 1944 door Karel Booy met een kortewagen (kruiwagen) naar de Moerkerkebrug gebracht waar hij door de Canadezen naar het hospitaal in Brugge is vervoerd. Daar is hij na enkele weken overleden. Van de zoon die tijdens de schermutselingen in die verwarde periode op de dool is geraakt, is er tot op heden niets bekend waar hij toch mag gebleven zijn. (Nvdr.: Louis Corthals staat vermeld op het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers bij de St. Dionysiuskerk. Er is nooit een spoor van hem gevonden). Vader Corthals vroeg zich in het hospitaal af waarom zijn kinderen zo kwaad waren omdat ze hem niet kwamen bezoeken? Zijn twee gehuwde dochters woonden over de vaarten in nog steeds door de Duitsers bezet gebied, en zijn zoon was op de dool, maar ja, rond die tijd gebeurden vele triestige dingen.”
In de omgeving van het afgebroken huis van vader en zoon Corthals is er een nieuwe woning opgetrokken door Stefaan Herrewyn echtg. Veerle Dossche".
(wordt vervolgd)