Werkzaamheden werkgroep ‘stenen en grafstenen’: Afbraak Gemeentehuis - Familiegraf d’Hanins
Denis Raman
Onze werkgroep volgt sinds mei 2010 nauwgezet de afbraakwerken van het oud Gemeentehuis in Moerkerke. We konden het opschrift Gemeentehuis al van de sloophamer redden. De koperen letters worden nu bewaard in de Veronica-kapel, in de kerk, samen met tal van andere voorwerpen m.b.t. de lokale geschiedenis
Voor het gebouw na de Tweede Wereldoorlog omgebouwd werd tot gemeentehuis, had het in de jaren 1920 dienst gedaan als slaapplaats voor het internaat van de middelbare jongensschool die toen in het kasteel was ingericht. Het gebouw was echter in de 19de eeuw opgetrokken als paardenstal (n.v.d.r.).
Onder de bevloering van de paardenstallen ontdekten we bij de afbraak aalputten in een boogvormige structuur. Deze restanten gaan terug naar nog oudere bouwfasen. Waar het ontgravingsgebeuren plaatsgreep bevond zich immers oorspronkelijk het NEERHOF van het middeleeuwse ‘HOF VAN MOERKERKE’. Dat bestond uit het opperhof op een kunstmatige heuvel, de motte, en een neerhof. Het eigenlijke kasteel werd hoog op de motte gebouwd en omringd door omwallingen, als bescherming van het domein tegen mogelijke aanvallen en overstromingen. Beneden lag de boerderij in het neerhof.
Na de afbraak van het oude gemeentehuis, kwamen er dan ook niet geheel onverwacht zaken naar boven: vloeren, muren enz. De imposante muren opgebouwd met ‘moefen’ (bakstenen met 32 cm lengte) konden tot op een diepte van ruim 3 meter goed gelokaliseerd worden. Voor die lange muur evenwijdig aan de huidige Kasteelstraat, liep de slotgracht.
Onze werkgroep mocht enkele relicten bewaren en beschikt over heel wat fotomateriaal. Hopelijk kunnen we in samenwerking met RAAKVLAK verder onderzoek verrichten. Ons bestuurslid Nikolay heeft alvast de toelating gevraagd en gekregen van het Sociale woonbedrijf Vivendo, om de werken op te volgen en een metaaldetector in te zetten op de site. Als de funderingen beginnen, zijn we zeker van de partij.
De voorzitter kijkt toe op de graafwerken.
Diepe funderingsmuren.
Foto’s © Nikolay Holthoff
In het voorjaar deed kunstsmid Fernand Vandenkerckhove (rechts in beeld) ook enkele herstellingen aan het smeedijzeren hek rond het graf van Jean Werner Auguste...Baron de T’Serclaes de Wommerson des Comtes de T’Serclaes Tilly, de laatste kasteelheren van Moerkerke.
In 2009 was het nabijgelegen familiegraf van de voorgaande kasteelheren al onder handen genomen. De verweerde arduinen zerk werd afgehaald. Het graf werd met een betonlaag gedicht en de zerk gerestaureerd.
In het graf liggen de 3 loden kisten van Pierre Jacques d'Hanins seigneur de Moerkerke, Roodonck et Warnave (1747-1806) en Honore Louis Bernard, diens kleinzoon (+ 1831).
Beide namen staan in de grafsteen gegrift. De derde kist is die van de zoon van Pierre Jacques: Honore Jean Baptiste (+ 1861), burgemeester van Moerkerke en Gemeenteraadslid te Brugge.
De steen uit 1806 is in hoogkwalitatieve arduin, maar was sterk verweerd. Hij werd voorzichtig van het graf gelicht met behulp van gemeentepersoneel. De stad Damme kwam ook tussen in de kosten. De restauratie zelf werd evenwel belangenloos uitgevoerd door ons bestuurslid Michel Van den Broeck in zijn thuisbasis Laarne.
Michel (links in beeld op de foto hiernaast) restaureerde de steen met een Dremel, dat is een kleine machine met een sneldraaiende diamantkop.
Op sommige plaatsen werd de grafzerk bijgewerkt met epoxyhars. Vervolgens werd hij in een inox kader gelegd en daarin vastgecementeerd. Na het werk, dat verschillende maanden in beslag nam, ving de steen de terugreis aan naar Moerkerke. Daar werd hij binnen in de Dionysiuskerk gelegd.
Raakvlak: Opgravingen te Stakendijke (Sijsele) gestart
Ten oosten van de dorpskern van Sijsele plant het Damse OCMW de bouw van een nieuw rusthuis. Het gebied wordt begrensd door de Stationsstraat, de Veldstraat en de oude spoorwegbedding Brugge- Eeklo.
Voorafgaand aan de nieuwbouw werden de terreinen, in opdracht van Stad Damme, door archeologen van Ruben Willaert bvba uit Sijsele door middel van proefsleuven onderzocht. Het was de bedoeling na te gaan of er zich archeologische sporen bevinden.
De veelheid aan dergelijke sporen maakte een opgraving noodzakelijk. Begin juni is Raakvlak gestart met het onderzoek, in samenwerking met Ruben Willaert bvba.
Vrijwilligers gevraagd
Wie gei'nteresseerd is om om als vrijwilliger (vanaf 15 jaar en bij voorkeur gedurende minstens twee weken) mee te werken aan de opgravingen, kan zich melden via:
Bieke Hillewaert, Jan Huyghe (Raakvlak) Janiek De Gryse (Ruben Willaert bvba)