☰ Extra

De Lievebedding: wandelen doorheen het verleden

Denis Raman

Op zaterdag 28 maart jl. hadden meer dan twintig Wondelgemse Wandelvogels hun beste stapschoenen aangetrokken om hun 40-jarig bestaan passend luister bij te zetten door het traject Moerkerke- Damme langs de Lievebedding te voet af te leggen. Tot hun gezelschap behoorden enkele medewerkers aan het verleden jaar verschenen boek "DE LIEVE, tscoenste juweel dat de stede heeft".

Onze Voorzitter Denis, bekoord door die historische GENTSE LIE­VE, had zich bereid verklaard hen te vergezellen en hen onderweg te wijzen op sommige minder bekende aspecten van deze waterloop en het omringend unieke landschap.

2025 02 04 114904Foto’s © Denis Raman2025 02 04 114928

Aanvankelijk was gepland om te vertrekken van op de dijk van het Schipdonkkanaal, nabij het landgoed Raepschot, waar een "duiker" (foto hiernaast boven) de precieze plaats aanduidt waar het kanaal, na over een bepaalde afstand de Lievebedding te hebben gevolgd, rechtdoor richting Noordzee loopt, terwijl de Lieve links afboog naar Moerkerkebrug (foto onder). Door middel van dit kleine sas kon de watertoevoer naar de Lieve worden geregeld. Wegens de zware regenval van de afgelopen weken was het evenwel niet mogelijk doorheen de landerijen de Lievebedding te volgen, zodat verzameld werd op Moerkerkebrug. Even na 14u00 werd de tocht van ruim 4 km aangevat.

Al na enkele honderden meter werd een eerste maal halt gehouden en vertelde Denis over de verbinding tussen de Lieve en de vijver van het kasteel van Moerkerke die er in de 19de eeuw voor zorgde dat in droge zomers het kasteeldomein van water uit o.m. het Schipdonkka­naal kon worden voorzien. Maar ook tijdens de herfstmaanden werd water uit de Lieve naar de vijvers van het kasteel van Moerkerke geleid: in oktober werden kermisfeesten op het kasteel gehouden. Bij voldoende waterstand kon men rondvaarten organiseren. Tijdens verkavelingswerken rond 2008 verdwenen hiervan zo goed als alle sporen. Jammer.

Denis belichtte onderweg de geschiedenis van de Konduitput en de Hoge Watering. Toen de Lieve in 1269 gedolven werd, werd de watering van Moerkerke gesplitst omdat Zuid-Over-De-Lieve - de aangelanden ten zuiden van de Lieve - niet langer noordwaarts konden lozen en Gent verbood lozen in de Lieve omdat dat de scheepvaart zou verstoren. Pa­rallel met de Lieve werd een nieuw afwateringskanaal gedolven. Deze Hoge Watering (foto hiernaast) loosde eerst via een sluis in de haven van Damme, maar een eeuw later was die al zo verzand dat afwateren te moeilijk werd. Uiteindelijk werd besloten een watertunnel onder de Lieve te bouwen, het Konduit en een heel nieuw afleidingskanaal te trekken met een afwateringssluis bij Brungeers even ten westen van Sluis.

Via de Zuiddijk en de Rabattestraat werd de Slekkeput-site bereikt. Deze 17de-eeuwse schutsluis diende om het zeewater van de Zoute Vaart te weren en tevens het overtollige landwater naar zee te laten afvloeien. In 1995 werd begonnen met blootlegging en opkuis doch de Slekkeput, met zijn volkse benaming, werd in 2006, na vergeefse pogingen tot restauratie met overheidssteun, met de mantel der Damse kortzichtigheid en ettelijke vrachtwagens zand en aarde bedekt (1).

Achter het stadhuis lag het eindpunt van de Lievewandeling: het Sas dat in 1969 werd opgegraven en destijds voor sensatie zorgde (2). De heren Duprez en Solvay hebben getracht de Damse geschiedenis te doen herleven, maar het is bij enkele waardevolle opgravingen gebleven.

Op de markt gaf Denis nog enige toelichting over Damme's rijk verleden en toonde de plaatsen in het straatbeeld, daar waar stenen ons vertellen over het historische haventje aan de zee. Tot slot kregen de Wondelgemnaars ten stadhuize nog een receptie aangeboden om de verjaardag van hun 40-jarige vereniging te vieren.

Als dank en waardering voor zijn inzet werd Denis door het Wondelgems bestuur een fraaie pentekening aangeboden.

Voetnoten

  1. Lees alles hierover in: Sleckeput/Slekkeput door Denis Raman, Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever, Jaargang 7, nr. 3, september 2006.
  2. Lees alles hierover in: Het sas van de Lieve door Caroline Terryn, Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever, Jaargang 7, nr. 4, december 2006.

De Lievebedding: wandelen doorheen het verleden

Denis Raman

't Zwin Rechteroever
2009
02
066-068
BV
2025-02-04 11:52:15