Verslag Open Monumentendag 2008 in Moerkerke
Dit jaar stond OMD in het teken van "20ste editie - 20ste eeuw" met vooral aandacht voor bouwwerken die tussen 1900 en 1975 werden opgericht en/of verbouwd. Doorheen het Vlaamse land werden bezoeken aan monumenten en wandelingen georganiseerd. In Moerkerke konden het interieur en het park van het Kasteel van Moerkerke worden bezichtigd en waren onder de noemer "Moerkerke bekeken" rondleidingen doorheen de dorpskern uitgestippeld.
Beide activiteiten konden onder - en wellicht mede dank zij - een stralend najaarszonnetje genieten van een meer dan behoorlijke belangstelling. Onder bazuingeschal verwelkomden gastheer Michel Van Den Broeck en familie in middeleeuwse klederdracht op hoofse wijze ruim 600 bezoekers. Ook bestuurslid Nikolay Holthoff nam gidsbeurten waar en speelde vlot in op elke nieuwsgierige vraag.
Voorzitter Denis Raman van zijn kant nam tijdens drie rondleidingen van anderhalf uur zo'n 75 wandelaars onder zijn vleugels: « De enkele gidsbeurten die ik op die dag meemaakte, bezorgden me toch een gevoel van tevredenheid. Temeer onze eigen dorpsmensen met verwondering naar huisgevels keken en kennismaakten met uitdrukkingen zoals ‘dubbelhuis van vijf traveeen en twee bouwlagen onder pannen zadeldak’ en verder ‘de lijstgevel heeft een rijk versierde ‘cementering\.. ‘de luikduimen op de gelijkvloerse verdieping zijn bewaard’.”
Uit de brochure die Denis Raman voor zijn rondleidingen samenstelde i.s.m. met Jan Hutsebaut: “De Kasteelstraat is de centrale oost- weststraat door de dorpskern van Moerkerke. Ze loopt van de Vissersstraat tot aan de Schipdonkvaart-Zuid. De huidige naam refereert uiteraard naar het kasteel van Moerkerke dat zich ten zuiden van de kerk bevindt.
De dorpskern wordt gedomineerd door de Sint-Dionysiuskerk: de kerkhofmuur strekt zich langs de noordkant van de Kasteelstraat uit. Die straat is aangeduid op de kaart van Pourbus (1561 -1571), op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845).”