☰ Extra

Een middeleeuws avondje uit

Wilfried Morre

Onder ruime belangstelling, ook vanwege de media - we haalden zelfs Focus TV, die daags nadien een mooie reportage uitzond - bood zich op dinsdagavond 21 november in het Kasteel van Moerkerke de Brugse patricier Joris Van Zerkingen aan om een waarheidsgetrouw beeld te schetsen van enkele facetten van het dagelijks leven in zijn tijd: eind 13de, begin 14de eeuw en terzelfdertijd sommige diepge- wortelde misvattingen omtrent die langvervlogen doch verbazend ac- tuele periode recht te zetten. Het werd een boeiend en memorabel evenement, op het getouw gezet door onze Heemkundige Kring in sa- menwerking met het Davidsfonds Sijsele. Het lumineuze idee werd aangedragen door ons bestuurslid Marc De Baets.

De stemmige verlichting van buitenmuren en brug over de slotgracht zorgde voor de juiste sfeer, nog voor men de Ridderzaal binnentrad waar een eerste verrassing wachtte: iedere bezoeker ontving drie ha- zelnootjes en een okkernoot met de raad er goed voor te zorgen, ze zouden van pas komen tijdens de pauze. In dezelfde zaal stonden te- vens vitrinekasten opgesteld waarin zeldzame artefacten te bewonde- ren waren uit hoofdzakelijk de 15de en 16de eeuw. Ze werden wel- willend ter beschikking gesteld door amateur-archeologen Martin Van Waeleghem en Danny Verbouw en kregen de aandacht die ze meer dan verdienden. Op de achtergrond klonken zachte middel- eeuwse tonen, daarvoor had dorpsgenoot Roger Cornelis gezorgd.

Om 20 uur begon Joris Van Zerkingen - alias Joris de Sutter uit Asse- broek, beroepshalve management consultant, maar vanavond een welstellend Brugs lakenhandelaar- zich gezapig uit te kleden, onder- wijl een heel gedetailleerde uitleg gevend over alle aspecten van de stukken textiel en andere attributen die hij stuk voor stuk uittrok en aan zijn aandachtig publiek liet zien. Inzonderheid de functionaliteit werd belicht: van de naar onze begrippen veeeel te ruime, maar zeer gebruiksvriendelijke onderbroek, over de kaproen - onmisbaar in elk seizoen - naar het hemd, de hosen, het capertje, de surcot, het schoei- sel en de tuniek. Kwaliteit, kleur en afmetingen van dit laatste kle- dingstuk waren feilloze aanwijzingen nopens de financiele toestand van de drager. Hoe wijder, hoe welgestelder, vandaar de uitdrukking: wie het breed heeft, laat het breed hangen. Vooral de dames waren een en al oog en oor wanneer weeftechnieken en snit werden belicht. Wie overigens zijn leven lang in de mening heeft verkeerd dat de beurs, bevestigd aan de gordelriem - naargelang de lengte eveneens een maatstaf van rijkdom - 's mans geldbuidel was, werd door Joris (ondertussen Joris-met-de-blote-tors) snel van die illusie verlost: dit zakje bevatte alles wat men nodig had om binnen de kortste keren vuur te maken: vuurslag, vuursteen en tondeldoos. Even later was het pauze.

 

2025 01 30 120230Denis Raman - Foto Marc De Baets

 

Gewoonlijk worden aan zo'n pauze weinig woorden vuil gemaakt, maar ditmaal lagen de zaken heel anders. Dienaars en dienstmeisjes boden in de gelagzaal in ruil voor de hazelnootjes middeleeuwse, maar toch heel verse hapjes aan: op enorme schotels lagen lekkere kippenboutjes, gerookte haring, ruw gesneden kaasbrokken en hom- pen smeuig brood. De okkernoot diende als betaalmiddel voor een drankje naar keuze; veel aanwezigen vonden dit een schitterend idee dat verdient veralgemeend te worden over het ganse Belgisch grond- gebied, een enkeling nam zich zelfs voor zijn boomgaard vol note- laars te planten....Voor wiens handen een beetje vettig waren gewor- den bewogen Mevrouw Vandepitte van het Davidsfonds Sijsele en onze Voorzitter Denis (foto) naar middeleeuws gebruik behoedzaam door de zaal met een grote kom water, waarin men zijn vingers betten kon. Een sterk staaltje van democratisch dienstbetoon.

Verfrist en gelaafd nam iedereen terug zijn plaats in voor het tweede gedeelte van de voordracht. Nu bracht Joris Van Zerkingen het relaas van de Slag der Gulden Sporen, beginnend met een aanschouwelijke uiteenzetting over kledij en uitrusting van de strijdende partijen. Ma- lienkolder, sporen, been- en kniebeschermers werden omgegord, waar nodig met de hulp van toeschouwers. De rol en betekenis van schild en blazoen werden omstandig in de verf gezet; uiteraard werd ruim aandacht besteed aan de wapens waarover ruiterij en voetvolk beschikten: lans, speer, piek en de legendarische goedendag, waar- rond veelal een onjuist beeld is blijven hangen. Zijn versie van de achtergronden en het verloop van de slag opende ongetwijfeld voor vele toehoorders nieuwe perspectieven door de logische, realistische en vooral geloofwaardige beschrijving, gestaafd door historisch on- weerlegbaar bewezen feiten. Terecht herinnerde Joris er zijn publiek aan dat oorlog steeds een wrede bedoening is, zowel toen als nu als in de toekomst, ongeacht de gebruikte wapens en methodes. Nadrukke- lijk wees hij ook op het belang van deze Vlaamse overwinning voor het verder verloop van onze geschiedenis: zo wij spreken nog steeds Nederlands en maakt ons land geen deel uit van Frankrijk. Een warm en oververdiend applaus rondde het optreden van deze gedreven Lie- baartmedewerker af.

In zijn dankwoord betrok voorzitter Denis Raman niet enkel de gast- acteur, doch allen die zich ten volle hadden ingezet voor het welsla- gen van deze avond: sponsors, uitbaters en personeel van het Kasteel van Moerkerke, Davidsfonds Sijsele en de eigen medewerkers maar insgelijks het publiek dat duidelijk had genoten van de avond.

Een middeleeuws avondje uit

Wilfried Morre

't Zwin Rechteroever
2006
04
142-144
BV
2025-01-30 12:05:03