Werkzaamheden zomer 2006
Uit het dagboek van voorzitter Denis Raman 14 juni 06
Voor de derde keer is er gewerkt aan het peterschap-graf van Angelus Claerhout op het kerkhof van Moerkerke: geen sinecure, want nu werden de barsten en ontbrekende voegen in en rond het monumentje aangevuld.
Bij droog weer werk ik aan de derde fase. Opnieuw met de borstel (zacht staal)om tenminste de voorkant leesbaar te maken. In de volgende werkbeurt plaats ik de lettertjes. We zien maar.
17 juni 06
De haag in de weg naar het kapelletje Sarepta is gesnoeid; Denis bedankt oprecht Walter en Maria Mouton, de buren die het onkruid oordeelkundig bestrijden en bereidwillig een elektriciteitskabel uitlenen. Verder gewerkt aan het monumentje Angelus Claerhout: het arduinen monumentje verdiende een nieuwe schuurbeurt. Afgespoeld met twee flessen azijn, lijken de oeroude schelpjes en andere celdiertjes in het arduin zichtbaar te worden.
Nog ccns aangedrongen bij de burgemeester om toch dc groendienst in gang te zetten om een maaibeurt rond de Waterhoekkapel te houden.
18 juni 06
Mijn echtgenote en ikzelf hebben 40 km van de 72 km lange kapellenroute verreden en we durven zeggen dat bijna alle bezochte kapelletjes mooi zijn verzorgd.
Kunnen we die mensen niet eens uitnodigen op een vergadering?
1 juli 06
Met het fijnste penseelte waarover ik beschik, zijn de letters ‘A n g e I u s C 1 a e r h o u t’ in het wit geschilderd. Ik twijfel of er nog meer te schilderen valt, want die steenkapper heeft zo’n mooie letterinslagen gemaakt, dat, na wat uitzuiveren, de overige teksten zeer leesbaar worden.
We doen nogmaals een oproep
Peter-/meterschap over grafteken(s) op Damse begraafplaatsen
Ben jij begaan met het cultuurhistorisch erfgoed? Zijn er op de Damse begraafplaatsen graftekens (uit de lijst) die je wil behouden zien? Dan kan ook jij meewerken om deze monumenten te bewaren.
Het stadsbestuur van Damme heeft, in samenwerking met de Heemkundige Kring, een procedure uitgewerkt voor een peter-/meterschap.
Je engageert je als privé-persoon of ais vereniging om een bepaald grafteken te zuiveren van onkruid of andere begroeiingen.
info bij:Stadsbestuur Damme, dienst Burgerzaken, Vissersstraat 2A, 8340 Moerkerke-Damme tel. 050/288732-288735 e-mail:
- Heemkundige vereniging vzw 't Zwin Rechteroever, p/a dhr. Denis Raman, Nieuwdorpstraat 34,8340 Moerkerke- Damme tel. 050/50 04 84 e-mail:
Over deze GRAFTEKENS kan u zich nog ontfermen
KERKHOF MOERKERKE DORP
XXXII-2 Verstraete Claudine en Christiane: 2 kindergraven met 2 kleinere gietijzeren kruisen, 1948 en 1949
LIV-8 De Bruycker Louis: monumentaal verticaal arduinen kruis, 1909 LVI-8 Persyn Clemence: eenvoudig arduinen kruis, 1924 LVTI-10 Everaert Maurice: arduinen kruis met porseleinen foto, 1918 LXVIU-10 Van Kerschaever Desire: arduinen kruis, mooi decor, versieringen, 1921 LXXI-10 Govaert Angela - Meysman Augustinus - Meysman Barbara: grafkelder met arduinen grafsteen met monumentaal karakter 1836 LX-7 De Leyn Jan-Baptist, pastoor, eenvoudig verticaal arduinen kruis, 1922 LV1I-9 Matthys Clemence, arduinen kruis met rotsimitatie, 1909 LVII-20, LVTI-21, LVTI-22 en LV7I-23 De Sutter Petrus, Debrouwer Leonie, De Sutter Leopold en De Sutter Isabella: groepen met 4 verticale graftekens naast elkaar LXVUI-13 Pyfferoen Marie - Vlaminck Jacobus - Van Quckclbcrghc Jacobus:
LXI-7 D'Hooghe Jules, pastoor, eenvoudig op grafkelder, 1950 LXIII-9 Lietaert Edouardus, pastoor, gietijzeren kruis (deels verdwenen), 1911 LVIII-15 Jonckheere Theofiel - De Clerck Ida: grafkelder LVlil-16 Bract Camillus - Bleyaert Ludovica: grafkelder met horizontale arduinen grafsteen KERKHOF LAPSCHE LIRE
- 11 Beyaert Louisa: zeer fraaie neogotische arduinen pinakel, 1896
XXIII6 en XXIII7: 2 anonieme kindergraven, in beton met inlegwerk Zuidmuur kerk: De Bleecker Petrus, eenvoudig arduinen monument, 1884
Zuidmuur kerk: Huyghebaert August, eenvoudig verticaal arduinen monument, 1914 KERKHOF VIVENKAPELLE
XVIII-2 Claeys August - Dombrecht Romanie: grafkelder, 1936 KERKHOF DAMME
1-9 des Logcs Prosper: arduinen grafsteen, met fraaie neogotische nis, 1880
- 30 Declerck Euphrasie-De Roo Frans-De Roo Georges, grafkelder ,1912
- 30 Vermeille Barbara, Vintioen Felix: grafsteen met porseleinen foto’s, 1896
III-16 Hungcnaert Jcrome-Crop Elisa: verticaal monument
Xffl-34 Haneca Petms, verticale arduinen grafsteen in neoclassicistische stijl nabij calvariemonument, 1854
XIV-37 Haneca Leonie-Vanderyse Petms : monument met topkruis ,1914 XII-27 Soete Livinus - Vandekerckhove Elisa: graf met bloemranken 1939 Xl-29 Devos Achicl-Dc Roo Alice: kelder met horizontale arduinen graftombe, KERKHOF SIJSELE
XWI-2 Victor Jozef Delputte, pastoor, eenvoudig verticaal monument, 1926 XVLLI-3 Petrus Johannes Clauwaert, pastoor, grafsteen naast calvarieberg, 1943
- 15 Alberic Breyne, pastoor, fraaie arduinen verticale grafsteen, 1939
XX3-16 Frans Hurtekant, pastoor, horizontale arduinen grafstecnl937 V-5 Vannevel Amand - Cherlet Julie: traditioneel arduinen kruis 1875
Foto Marc De Baels
v.l.n.r.: Denis Raman, Romain Verniest en reporter van Canvas bij de Sint - Anthoniusommegang op de Oude Begraafplaats van Moerkerke
In de maand juni 2006 mochten we ons verheugen op het bezoek van een redactieploeg van de VRT in het kader van Monumentenstrijd 2006. Canvas heeft namelijk een initiatief genomen om werkgroepen, heemkundige kringen en dergelijke, die bepaalde erfgoedcellen in Vlaanderen willen beschermen en renoveren, met waardevolle prijzen te belonen.
Hopelijk plaatsen we ons goed met het thema 'Begraafplaatsen Moerkerke' w.o. zeker de Sint-Anthoniusommegang bijzondere aandacht verdient.
Foto’s Marc De Baets
Het “slachtoffer” van het verkeersongeval van 30 december 2005 (zie Nieuwsbrief 7/1 van maart 2006)
werd vakkundig aangepakt door Romain Verniest en prijkt zoals weleer in voile glorie op het kruispunt Doomstraat-Antwerpse Heirweg in Sijsele.
Tweede Landschapscontactdag, 9 juni 2006, Middelkerke
Op deze studiedag stelden 12 specialisten hurt studieresultaten voor. De landschapshistorici maken tegenwoordig gebruik van het Geografisch Informatie Systeem (GIS). Op de gedigitaliseerde kaart, Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen (DIIM) worden op basis van verschillende herkenningspunten, zoals kerktorens, oude kaarten geprojecteerd. Het voordeel van de digitalisering is dat eens men b.v. de Popp-kaarten (de voorlopers van de kadasterkaarten) heeft ingebracht, men elk perceel kan linken aan databestanden. Zo kan men grondboekhoudingen, landboeken vvaarin de eigenaar, pachter, teelt, opbrengst, enz. vermeld staan, makkelijker verwerken, o.m. om het bezitsspoor terug in de tijd te volgen en het grondgebruik in beeld tc brengen. Hilde Verboven toonde een interessante toepassing met de kaart van Ferraris voor Maldegem Veld.
Tim Soens wierp een nieuw licht op de befaamde Graaf-Jansdijk. Volgens de legende werd na de grote overstroming van 1404 (de zgn. Elisabethvloed) in opdracht van graaf Jan Zonder Vrees een lange dijk aangelegd van de IJzer tot aan Biervliet. In realiteit bestond er al in de 13de eeuw een lange aaneenschakeling van dijken die door meer dan 150 verschillende wateringen beheerd werden. Ook de andere sprekers leverden een boeiende bijdrage. Wie geïnteresseerd is kan info verkrijgen bij Caroline Terryn.
Nevenstaand boek werd eveneens voorgesteld
Beste,
Naar aanleiding van de restoratie van de kerk van Lapscheure heb ik eens zitten neuzen in mijn verzameling over onze streek en dit wil ik graag me! jullie delen.
Mare Houtave,
DE SCHOONE KERK VAN LAPSCHEURE.
De voormalige kerk van Lapscheure stond langs het vaertje van Sluis naer Middelburg op eene hoek van St-Pieters en Si-jobspolder, zoo’t onder andere redens blykl uit de kerkpuinen als, by voorbeeid ;zerks!ukken enz., die aldaer, in den grand, nog soms gevomlen worden, Men meent dat dezetfde, door de watergeuzen, tydens, de beeldstormery, verwoest zal geworden zyn, zoo dat de parochianen, omtrenl 70 jaer den {roost en he! geJuk met gehad hcbben van eene eigene kerk te bezitten. In de mkidelertyt gingen zy naer eene andere piaetse aiwaer goddeiyke dienst gedaen wierd, hunne godsdienstige pligten uitoefenen. Dit ongemak viel bun. zoo zwaer dat zy a! hunne poogingen vereenigden ten einde eene nieuwe kerk te timmeren, Na veel moeitejia veel loopens en schryvens weg en weer naer Brugge, geraekten zy ejndelyk zoo verredat de Weleerw. Heer deken van Aerdenborg geiast wierd zieh te begeven naer Lapscheure, om met de paochianen eene plaets uit te steken, alwaer de nieuwe kerk zou gestichi worden. Mynheer Gulidmus Van Houcke, pastor van Waterviiet en deken van Aerdenburg. kwam tot Lapscheure aeti, binncn april van 1639. om /.yne kommisie te volbrengen. Hy ging met de parochianen de plaats bezichligen, vvaerde oude kerk gestaen had en bevond dat dezelve veranderd was in eene kreek, waerover hei zeewater spoelde, zoo dat het onmogelyk was aldaer de nieuwe kerk ie timmeren, Dus verkoos men eene andere plaets, gelegen in het hert der paroehie, op eenen grand van twee gemeten en half, salvo jusfo. Ter zefder tyde, wierd er besloten van aldaer ecu timmerwerk van hour op te maken, gedekt met pannen, voor het verrigten der goddeiyke diensten, tot dat er eene nieuwe kerk zou gemaekt worden. Men vie!, zoo haest mogelyk , aen het werk, en met deeemkr van !t volgende jaer (1640) wierd de Weleerw. Heer deken van Damme, mynheer Jennyns, van St- Gill is, te Brugge, naer Lapscheure gezonden om de voorloopige bidplaets, met het nieuwe kerkhofen eene nieuwe klok. te wyden. Alzoo zagen de Lapscheurenaers dat hunne zaken, ofschoon traegzaem, ten minste voortgang deden. Op’t einde van het leven van Z.H. Nicolaus De Haudion, bisschop van Brugge, verkregen zy eindelyk van hem de toestemming om eene splintemieuwe kerk te bouwen, waervan de grondslagen, in 1649. gelegd wierden. Met February van 165 ! bet de pastor van Lapscheure, mistgaders de hoofdman en kerkmeesters van aldaer de wete doen aen de Hoogw. Heeren kapiiulaire vikarissen, dat zy, in het bouwen der kerk, tot aen het dak gekomen waren, sehattende dat de onkostcn der nieiiwe kerk tot dat dezclve in het droog zou staen, zouden tot 234 i ponden grooten belopen. Het kerkgebouw wierd bimen het jaer 1651 voltrokken. Met volgendcjacr, dat is in 1652, op den 28 July. wierd de nieuwe kerk en de hooge autaer gewyd, ter eere van da heiltge Dryvuldigheid en onder de aenroepirtg van den heiligen Ckistiamis, door Z.H. Carolus Van den Boschbisschop van Brugge, in deze plegtigheid geassisteerd zynde van deWeleerw.heeren Hubertus Waeghcnaers aertspriester en de kanoniken Petrus Vanvolden an Petrus Cnudde. Men leest dat dc baron Van Camargo .gouvemeur van Damme, alsook vele andere edellieden en aenxienlyke heeren in de kcrkwyding tegenwoordig waren ,
De kerk van Lapscheure, gesticht volgens den bouwaerd der kunstherbloeijing (style de la renaissance} is zoo met de schoonste, ten minste.. eene der schoonste en regelmatigste van gansch het noorden. Hoog van steke, groot en ruim van vat. voorzien van dry kooren zal dezelvde waerschynlyk noon te klein worden voor de bevolking.
Bron: BESCHRYVING VAN LAPSCHEURE,
Opgesteld door den Kanonik G.F. Tanghe 1857
Foto Folkert Schellekens
Up zien Westvlaems... Westvlaemse gezegdn...
Marc De Baets
Int Westvlaems kujje dikkenst gjeelle zinn vervangn deur een paer
woordn, zo een bitje gelik int duts moa ton nog ekstremer.
'k goa ne kjee een simpel vwoarbeeltje geevn omt eh bitje duddelik-
ker te moakn.
Oej int ABN wil zeggn:
"Ik kan U verzekeren dat ik de door U zopas
aangehaalde acties niet ondernomen heb",
ton kundje gjeel die zinnc in ene kjee int Westvlaems zegn:
"Jammojakkundoe".
Zo simpel is dadde dus, ge ziedet, Westvlams is zo simpel lik dat
tgroot is. Wiedr zeggn olles korter, dus t es nie dammet stif groot
doen!
Nu gaeje nog een paer vwoarbeeldn zien
moa met teekningskes derbie.
Aele voern teegn wiend.
Zet j een zaete en smoord een puppe
Aele voern teegn wiend.
----------------------------------------
LIDMAATSCHAP 2006
€ 13 op rekening 853-8733311-45 van de vzw
‘t Zwin Rechteroever Damme
tijdschrift driemaandelijks
uitnodiging voor al onze activiteiten.
Met dank.