Het woord is aan de voorzitter Denis Raman
Geachte leden,
Traditiegetrouw horen jullie te weten hoe het reilen en zeilen in een vereniging evolueert. We hadden vorig jaar op 12 december 2005 een * Jaarlijkse Algemenc Vcrgadering' die door 31 leden in de zetel van de heemkundige kring- Kasteel van Moerkerke- werd bijgewoond.
En naar jaarlijkse gewoonte werden de leden vergast op een overzicht van het voorbije werkjaar, de financiele bladzijde van de heemkundige vereniging en de toekomstperspectieven. We konden iedere aanwezige verrassen met enkele aperitieljes en bijhorende hapjes. En het deed eens deugd. Als voorzitter lukt het me nog steeds om die positieve energie aan de vereniging te besteden en tracht ik die over te dragen aan onze leden. Overtuigd in deze vrijwilligersrol wens ik enkele klemtonen te leggen.
Vriiwilligerswerk :
Iedereen heeft daar de mond vol van en via pers en andere communicaties rond dit item is er heel wat te doen. Ik ondervind dat het steeds dezelfde mensen zijn die hun handen uit de mouwen blijven steken: artikels en foto's indienen voor het driemaandelijks tijdschrift, opzoekingen verrichten en bronnen raadplegen, gidsen tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag, werken aan verslagen en projecten, ineedoen aan cursussen, aanwezig zijn op culturele avonden, onze website trachten operationeel te maken, de kapelletjes onderhouden, secretariaatswerk verrichten, het opmaken van het tijdschrift en zorgen dat het op tijd aan de leden wordt verzonden, om de week de ledenlijsten en betalingen nazien, de boekhouding bijhouden, de sponsorsv verzorgen', en hopen dat er niets verkeerd loopt.
Wat dacht je geachte lezer?
Ik dank al die mensen die ervoor gezorgd hebben dat we in de periode 2004 -2005 samen aan onze heemkundige vereniging verder hebben mogen bouwen en dat we zeker niet hoeven te blozen. U hebt ons met uw lidgeld gesteund. Dank voor die weliswaar bescheiden bijdrage, maar zonder centjes kan het nu eenmaal niet.
Dank ook voor mensen die een schenking aan de heemkundige kring verrichtten. Wees gerust: alle materiele schenkingen worden geinventariseerd en bewaard.
En er is de toekomst.
Wei, meer nog dan vorig jaar, tracht de heemkundige vereniging in te spelen door projecten te promoten met andere verenigingen: Davidsfonds Sijsele, Cultuurraad Damme, Straatnamencommissie van de stad Damme, de interacties met Eric Huys( voorzitter Sint-Guthago) over een straatnameninventarisatie van de stad Damme en de georganiseerde opgravingen op de Damsc Stadswallcn via projectleider Mathieu De Meyer mee helpen doen slagen.
Archeologie:
De heer Mathicu De Meyer, projcctarchcoloog, graaft naar de 17de eeuwse geschiedenis van de Damse Stadswallen. Exact lokaliseren van de oude 17de eeuwse vestinggrachten en verdedigingswallen en het historisch optrekken van het oorspronkelijk uitzicht uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog wordt voor Damme een bijzondere interessante ontwikkeling.
Dus, zijn vraag tot medewerking trachten ook wij te beantwoorden.
Damse begraafplaatsen:
In het jaar 2006 zullen de Damse begraafplaatsen meer en meer in de kijker komen: vanuit het beleid komen er beslist meer inspanningen en de zorg naar het behoud van aangeduide monumenten' wordt hopelijk ingevuld.
De heemkundige kring wil zich verder opwerpen als ernstige gesprekspartner: begraafplaatsen in onze deelgemccnten verdienen een ordentelijke aanpak:
restauratie van voetpaden, ommegang kapellen, verzorging van de te behouden grafmonumenten, e. d.
De graven van pastoor Angelus Claerhout (links) en pastoor Jan- Baptist De Leyn, waarvan de concessie verlopen waren en bestemd waren om te verdwijnen, maar dankzij de inspanning van de werkgroep van de heemkundige kring kunnen zij toch blijven staan en mogelijks in aanmerking komen om als monument te bewaren of op de lijstte komen vooreen peter-meterschap. foto Romain Verniest
Museum:
Onze vereniging streeft meer dan ooit naar een ruimte, een museum, waar het complete culturele veld van Damme zich kan terugvinden. Wie weet.
Conclusie:
Beste leden dankzij jullie medewerking en steun kunnen we verder werken aan een geschiedkundige en culturele toekomst waar anderen beter van worden.
Het jaar 2006 mag ons verder hoop geven.
Denis Raman, voorzittcr van de heemkundige vereniging ' t Zwin rechteroever Damme.