☰ Extra

Een samenkomst onder een boom?!

Diane Lerouge

“Een samenkomst onder een boom. Het lijkt op het eerste gezicht misschien wel een beetje een bizarre bedoening ... alhoewel! In vrijwel alle grote culturen en religies is er sprake van bijeenkomsten onder bomen. Sinds de Keltische tijd is de LINDEBOOM een cultuurboom, waar bijeenkomsten plaats hadden voor de wijzen van het dorp (de druiden). Van katholieke boom tot vrijheidsboom, levensboom, ... De lindeboom, plaats van bijeenkomst van een huwelijk, plaats van bijeenkomst bij een geboorte, plaats van bijeenkomst bij overlijden; of plaats voor heidense rituelen zoals het inzegenen van een nieuw seizoen.

Hoe kwamen wij op het idee om een boomkapelletje aan onze linde op te hangen? Toen mijn vader overleden was vonden wij in de moestuin (lochting) een grotje met een Mariabeeldje erin (zoals er bij vele mensen van die generatie wel zal gestaan hebben). Mijn man en ik hebben het Mariabeeldje meegenomen en hebben beloofd haar een nieuw onderkomen te geven. Dat was één zaak, maar zo eenvoudig was dat niet! Hoe knutsel je nu in godsnaam zo 'n kapelletje in elkaar? Dan maar raad gaan vragen bij onze buurman, boer Antoon Hurtekant, die met veel zweet, zwoegen en liefde zijn taak heeft volbracht. De opsmuk nam ik voor mijn rekening. De vrouw van Antoon, Aline, volgde de werkzaamheden op met een kritisch oog. Zij wist mij ook nog te vertellen dat, iedere boerderij hier in de streek, na de tweede wereldoorlog een boomkapelletje had aan de boom bij de oprijlaan uit dankbaarheid omdat men gespaard was gebleven bij bombardementen. Er woonde zelfs een man in Donk die gespecialiseerd was in het maken van boomkapelletjes.

Niet alleen wilden wij nieuw onderdak geven aan Maria, maar ook in zekere zin een traditie verder zetten. De traditie van het boomkapelletje, of "keske" (= kastje, zoals men het in Noord Brabant nog steeds noemt) voortzetten, de traditie van de bijeenkomsten aan een kapelletje in de meimaand, de traditie van het samenkomen onder de lindeboom om iets te vieren. Daar mijn man Marc De Baets lid is van de heemkundige kring "t Zwin rechteroever" en hij sindsdien een liefde heeft voor kapellen, wilden wij ook hier aandacht aan besteden door (weliswaar niet officieel) een klein kapelletje toe te voegen aan de kapellenroute.

Graag zal ik het kapelletje vandaag ontsluieren dat de naam draagt "Onze Lieve Vrouw Den Doorn" naar de straatnaam "Doornstraat" en met als opschrift:

Ons Lief Vrouwke zoet,
geef ons kracht in bange dagen als het moet

Moge dit ook een plaats van troost wezen voor diegenen die moeilijke momenten moeten doorstaan. En nu graag een lied: "OLV van Vlaanderen ..."

Dit was de speech gehouden ter gelegenheid van de inhuldiging van het boomkapelletje "OLV Den Hoorn" ten huize De Baets-Lerouge in de meimaand van 2005.

2025 01 28 141707Het boomkapelletje "OLV Den Hoorn" - Foto De Baets Marc

Een samenkomst onder een boom?!

Diane Lerouge

't Zwin Rechteroever
2006
01
006-007
BV
2025-01-28 14:35:34