Ontvangst Carla Gonda en Elise Hooft
Beiden werkend aan de Inventaris Bouwkundig Erfgoed – Deelgemeenten Damme van Monumenten en Landschappen, cel Erfgoed West-Vlaanderen: maandag 3 oktober 05 bij de voorzitter.
Ook deze werkgroep wenst ons nieuw project ‘Straatnameninventarisatie in de stad Damme’ te ondersteunen.
Die mensen kwamen ook een boekje over de ‘Damse schuren’ kopen, boekje dat door onze werkgroep ’t Zwin werd uitgegeven. Maar wel belangrijk: deze erfgoedcel brengt ons heel wat informatie bij over straatnamen, monumenten (ook wegwijzers) en begraafplaatsen.
Het ministerieel departement Monumenten-Erfgoed heeft onlangs beslist dat in de regio West-Vlaanderen voortaan aandacht zal geschonken worden aan THEMA’S, d.w.z. als het over schuren gaat, dan zal de hele regio over schuren betrokken partij worden; spreekt men over begraafplaatsen, dan zal dit gelden NIET alleen voor het Damse grondgebied, maar evenzeer over Ruddervoorde, Knokke, Brugge, en noem maar op.
En het is wel eens goed om van gedachten te wisselen over die hangende projecten en over de nieuwe visies die vanuit de Vlaamse regering worden geprojecteerd. Het respectievelijk departement ‘Van Grimbergen’, nu ‘Van Mechelen’, zou ons nog veel diensten kunnen bewijzen. Dan maar hopen dat ons Damse Stadsbestuur daar een graantje van meepikt. Onze Damse cultuurgemeenschap zal er niet armer van worden.
Denis schreef een omstandige uiteenzetting over dat project naar Cera-Foundation: een organisatie die in Vlaanderen allerlei culturele projecten steunt, zal in de loop van maart-april 2006 een antwoord aan onze vereniging bezorgen. We duimen oprecht, want zonder financiële inbreng mogen we het project ‘Straatnamen’ opdoeken.
Ook vanuit een andere Damse culturele vereniging
Davidsfonds Sijsele - (voorzitster Mevr. Lieve Vandepitte, Stationsstraat, 8340 Sijsele-Damme) is er belangstelling voor dit unieke ‘Straatnamenproject’. Daarmee is de toon gezet naar een integratie van cultuurverenigingen in Damme die de handen in mekaar slaan. Vanuit onze heemkundige vereniging zal er via het lidmaatschap gepoogd worden onze leden verduidelijking te geven over de mogelijkheid zich te bevoorraden met de ‘geschiedenisboeken’ die het Davidsfonds uitbrengt.
Het kanon uit de Tweede Wereldoorlog is terug in Moerkerke
Dit is een titel waarvan vele jongeren verbaasd kunnen opkijken. Het gaat wel degelijk over een overblijfsel van een Duits artilleriegeschut dat indertijd op de hoeve van Vergauwe opgesteld stond (tussen Molentjesbruggen en Jacqsensbruggen). Momenteel is de hoeve bewoond door de familie Snauwaert.
Enkele inwoners van de in oorlogstijd zwaar getroffen wijk, waren getuige van het ‘omverschieten’ van de kerktoren.
In onze tijdschriften hebben we al diverse artikels over die beroerde oorlogsperiode geschreven. Nu poogt onze ondervoorzitter Romain Verniest de resten te herstellen bij de firma Romain De Zwaef met de bedoeling dit oorlogsmonumentje een zinvol plaatsje op Moerkerkse bodem te geven.
Aandacht voor ons tijdschrift
Onze werkgroep had het de laatste tijd zeer druk, vandaar dat het boekje in september wat later is verschenen. Regelmatig zal er een vervolgverhaal gepubliceerd worden, mogelijks meerdere.
Maar eigenlijk doen we tevens een oproep aan onze leden en belangstellenden:
wie graag een tekst of enige geschiedkundige informatie wenst te bezorgen - ook mogen het foto’s zijn - al dan niet digitaal - zal niet bedrogen uitkomen.
In ieder geval: berichten, foto’s: adres en gegevens van de voorzitter Denis Raman:
Nieuwdorpstraat 34, 8340 Moerkerke-Damme
Telefoon: 050-500484
Fax: 050-501335
E-mail: