☰ Extra

Verslag van onze werkzaamheden van deze zomer

Denis Raman

Kapel Sarepta

Sedert de heemkundige vereniging eigenaar van die mooie kapel is geworden, is het evident dat de kapel wordt onderhouden. Vorig jaar werd er in samenwerking met de heer Lantsoght (landgoed Sarepta) ernstig werk geleverd om de afgestorven cipressen te verwijderen. Achter de kapel werd er een meidoornhaag geplant, terwijl de heemkundige groep vrijwilligers hard snoeiwerk aan de te grote struiken verrichten. De mannen van het eerste uur waren **zoals steeds present: Romain, Marc, Denis, Gaston en ook Ludo Maeghe staken de handen goed uit de mouwen.

**Met de buren komen we ook bijzonder goed overeen: Guido Bekaert houdt een oogje in het zeil, maar zorgt dat er steeds echte bloemen aanwezig zijn. Via de opbrengst van de offerblok kan hij voortdurend kaarsen aanvullen. De andere buur, Walter Mouton, maait al eens het gras aan de grachtkant. Van zijn echtgenote Maria, mogen we steeds elektriciteit gebruiken wanneer de haag dient gesnoeid.

**Maar er is nog nieuws: onlangs hebben we oude vloertegels op de kop kunnen tikken. Vermits de bevloering van het kapelletje slechts uit een cementen verharding bestaat met in het midden, een oude vloertegel van de vroegere kapel, zullen we in de eerste weken een vloertje leggen. Ondertussen werden die oude vloertegels grondig gekuist (Romain, Marc en Denis) en liggen nu klaar om geplaatst te worden. Een vloerlegger zal ons daarbij behulpzaam zijn: Paul Lutters (uit de Nieuwdorpstraat Moerkerke) zal ons assisteren. Gaston Van Poucke doet het overdadige transport naar het containerpark. Romain en Denis hebben ondertussen alle struiken en hagen bijgesnoeid. Zelfs de ingang naar de kapel, het bruggetje, hebben we trachten te verzorgen. De leuningen waren stuk, maar nu zijn er opnieuw planken aan beide zijden vastgemaakt. Het bordje ‘kapel van Sarepta’ is weer herschilderd en het weggetje naar de kapel en rondom is met kleine rode steentjes belegd.

Kapel van de Waterhoek

Netjes rondom geschilderd en de oude wilgentronk nog steeds op dezelfde plaats, blijft dit kapelletje een grote blikvanger. Niet alleen het jaartal - 1841 - wat door enkele historici wordt betwist, maar toch door onze opzoekingen is het jaartal bevestigd, bewijst dat er door samenwerking het bewijs wordt geleverd dat oude gebouwtjes kunnen behouden worden. De familie Eric De Waele - schenkers van de kapel aan onze heemkundige kring - doen hun uiterste best om het kapelletje te laten stralen. Dankzij het fameuze geldbakje om bloemen en kaarsjes te sponsoren, staan er voortdurend bloempjes voor Onze-Lieve-Vrouw.

Gelukkig hebben die mensen op tijd ingegrepen, want de kapel was er geweest: ze stond bijna in brand. Onlangs plaatsten we een kandelaar op een voetstuk met eronder een ijzeren plaat om het kaarsroet op te vangen. Ijverige bedevaarders plaatsten buiten de grote kaarsen, ook kleine potjes op diezelfde schaal. Resultaat: het hele kaarsroetgebeuren stond in brand en net op tijd kon de vorige eigenaar De Waele het boeltje blussen. Vandaag heeft onze werkgroep van de kapel een oplossing gevonden en duidelijke aanwijzingen in de kapel verstrekt hoe de bezoeker zijn dankbare kaarsjes plaatst en aansteekt.

Damse begraafplaatsen in de kijker

In samenwerking met het Dams Stadsbestuur is onze heemkundige vereniging hard aan het werk om de begraafplaatsen in Damme een netter aangezicht te geven. Er zijn veel obstakels die moeten overwonnen worden, maar we hopen met de beleidsmensen onze visie naar voor te brengen. Met de nieuwe wetgeving (2004) is er het één en ander veranderd.

Vanuit onze werkgroepen hebben we een werkdocument opgesteld op basis van bestaande akkoorden en protocollen (o.a. met de heer Jean Van Cleven - 1986) dat nog aan de bevolking dient verwoord.

Meer nieuws daarover volgt na de vergaderingen op het einde van dit jaar. We zullen onze leden grondig informeren.

Een tipje van de sluier… Wat denkt u van een meter- of peterschap van een bepaald grafmonumentje in uw gemeente door u te onderhouden (op vrijwillige basis), en met de bedoeling dat het monumentje een betekenisvolle plaats in uw dorp zal behouden niet alleen voor uzelf, maar ook voor de toekomstige gemeenschap?

Een Straatnameninventaris van de Stad Damme:

Een groep van medewerkers is hard aan het werk om aan de Damse bevolking een zeer interessant stratenplan voor te stellen.
Samenstelling: elke straatnaam in Damme krijgt een historisch-culturele duiding, voor zover het onderzoek het toelaat. De straat wordt fotografisch weergegeven: oud en nieuw en wordt telkens gesitueerd op een kaartje.

We hopen deze uitgave zo snel mogelijk te realiseren, maar deze werkzaamheden vergen onnoemlijk veel tijd (onbezoldigd), opzoekingswerk, zoeken naar de nodige financiële middelen, en noem maar op.

Toch willen we u nu al een voorproefje geven. Zoals de meeste projecten is de Straatnameninventaris een samenwerking van verschillende leden van onze vereniging. Deze werkgroep is zo samengesteld dat elke deelgemeente is vertegenwoordigd. Zo doet o.m. Denis Moerkerke en Hendrik Den Hoorn. Oostkerke wordt bestudeerd door Eric Huys. Jazeker, de voorzitter van Sint-Guthago zet zich nu ook in voor onze Heemkundige Kring (hij zal bij voorbeeld ook gidsen in het Hof van Sijsele).

En wie kon beter Lapscheure vertegenwoordigen dan meester Guido Vermeersch? Ijverige Guido heeft nu al verschillende straatnamen bestudeerd en geeft ons hier een primeur: de Kwabettestraat in Lapscheure.

Verslag van onze werkzaamheden van deze zomer (2005)

Denis Raman

't Zwin Rechteroever
2005
03
014-016
BV
2025-01-27 15:38:49