De septemberdagen van 1944 aan het kasteel ‘Ten Torre’ te Oedelem - Het verhaal van Valentin De Grande -
Romain Verniest
In die tijd was hij boswachter en woonde in het boswachtershuis aan het kasteel. Een paar dagen voor de bevrijding (vermoedelijk 9 september 1944) kwam uit de richting van het ‘Vliegend Paard’ een auto aangereden en stopte voor ons huis. Twee Duitse soldaten **en een burger stapten uit en begaven zich in de richting van het kasteel. Een tijdje later heb ik een paar schoten gehoord. De Duitse soldaten kwamen terug naar hun auto zonder die burger en vertrokken terug in de richting vanwaar ze gekomen waren.
Enkele dagen later heb ik de plaats ontdekt waar die burger begraven lag (een voet stak een beetje boven de aarde uit). Daarvan heb ik aangifte gedaan bij het Canadese hoofdkwartier.
Verklaring van Georges Martens, veldwachter te Oedelem in september 1944: Ik kan mij niet meer herinneren wie op de gemeente de aangifte is komen doen van de plaats van een veldgraf aan het kasteel ‘Ten Torre’. Op 18 september 1944 ben ik samen met René Françoo naar de aangegeven plaats gegaan. We vonden er een ondiep veldgraf. Een voet van het slachtoffer stak boven de aarde uit, zijn handen waren op zijn rug gebonden met een stuk telefoondraad, in het achterhoofd was een schotwonde. Het was een man en aan zijn kleren te zien kon het een bediende zijn.
Niemand wist wie het was
Het stoffelijk overschot werd overgebracht naar Oedelem. Bij De Graeve werd een kist gemaakt en het stoffelijk overschot werd begraven op het gemeentelijk kerkhof te Oedelem.
Enkele dagen later is Mevr. Coene, die werkte in de Innovation te Brugge, bij de politie komen verklaren dat de directeur van de Innovation al enige tijd spoorloos verdwenen was en zo is aan het licht gekomen dat de onbekende man Georges Knipper was. Op verzoek van zijn familie werd hij later opgegraven en overgebracht naar een andere begraafplaats.
De vraag is altijd gebleven, waarom werd hij gefusilleerd?
Op het erepark 'PRO-PATRIA’ van het Brugs kerkhof staat een kruisje met zijn naam en plaats van overlijden.
Ter nagedachtenis van G.Knipper, directeur van de Brugse Innovation op het Erepark van de Begraafplaats van Steenbrugge (foto G. Verniest 1982)