☰ Extra

Bezoek aan het park van Altena

Caroline Terryn

Op 12 september 2004 hebben meer dan 250 mensen kunnen genieten van een rondleiding in het park van het kasteel van Altena. De eigenaars waren zo vriendelijk de poort van hun kasteelpark open te zetten ter gelegenheid van Open Monumentendag. Onder de leuze ‘van nature een monument’ stond dit jaar de natuur centraal. Over het vele ‘groene erfgoed’ dat het park rijk is - de eeuwenoude eikendreef, de catalpa en de sequoia, ...- kan u lezen in ons vorige artikel (Nieuwsbrief september 2004).

De eigenaars hadden gekozen voor de formule van rondleidingen op reservatie. Vanaf 14 uur stroomden de eerste bezoekers toe. Ze werden verwelkomd in de ‘party-tent’ die Huize Den Hoorn ons ter beschikking gesteld had (daar weten ze wat feesten in stijl betekent). Om het half uur vertrok een nieuwe groep van telkens meer dan 25 bezoekers. Met 10 gidsbeurten behaalden we een maximum capaciteit (meer dan 250 bezoekers) en een hoge kwaliteit: de gidsen waren goed voorbereid en degelijk gedocumenteerd. Denis Raman, de voorzitter, gidste zelfs vier maal, én met verve. Folkert Schellekens werd in de loop van de namiddag alsmaar beter en Hendrik De Leyn, bestuurslid, leek zijn roeping gevonden te hebben. Christiane Jonckheere was aangenaam verrast door het aandachtige publiek; als juffrouw Chris heeft zij dan ook al vele generaties kleuters van Moerkerke en St.-Rita getrotseerd.

Na een rondleiding van anderhalf uur keerden de bezoekers tevreden terug langs de ‘party-tent’ in de dreef. Ann Van Poucke en ikzelf vingen er vele positieve reacties op. Als gewiekste zakenvrouw wist Ann er verschillende publicaties te verkopen en enkele nieuwe leden te werven. De gidsen kwamen er even op adem en werden door de eigenaars verwend met koffie en heerlijk gebak. Zij waren bijzonder opgetogen over het vlotte verloop van de namiddag. Kortom iedereen was tevreden: de eigenaars, de bezoekers en wijzelf.

Onze voorzitter Denis Raman gidst de laatste groep het is al 18.00 u ...

2025 01 26 1639072025 01 26 163945

OPROEP

Tijdens het onderzoek hebben we vastgesteld dat er in Altena op 1 à 2 meter diepte een dikke, zware, groenachtige kleilaag zit. De kleilaag heeft allerlei gevolgen voor de omgeving. Zo laat de klei niet toe dat de bomen diep wortelen. Hierdoor zijn ze minder stabiel en kunnen bij stormwind omvallen. Normaal wortelt de penwortel van een zomereik zo diep als de boom bovengronds hoog is en zorgt ervoor dat de boom de hevigste storm kan doorstaan en 500 tot 1000 jaar kan worden, maar in de dreef van Altena zijn enkele jaren geleden drie gezonde zomereiken van ‘amper’ 85 jaar oud omgevallen. Ook andere bomen worden er niet zo oud: beuken en paardekastanjes worden elders gemiddeld 200 jaar, abelen 300 jaar, maar in Altena vallen ze voortijdig om omdat ze niet door de zware kleilaag in de ondergrond kunnen wortelen. De kleilaag zorgt er ook voor dat de bovengrond, die op zich niet zwaar is - eerder zand dan klei -, toch vochtig is en ontwaterd moet worden. De eigenaars van Altena hebben zelf gezien hoe compact de kleilaag is: toen de vijver werd uitgebaggerd kon de grote kipoamion die de baggerspecie moest wegvoeren, tot in de vijver rijden zonder er in te zakken: de kleilaag gaf geen krimp! Toen dit verteld werd op de rondleiding, kon iemand dit bevestigen. Hij had iets dergelijks vastgesteld bij het graven van de sleuf voor de gaspijpleiding van Fluxys.

OPROEP

Iedereen die meer weet over de bodem en ondergrond van de streek kan met zijn kennis, verhalen of misschien zelfs anekdotes terecht bij Caroline Terryn, tel : 050/500.651.

Bezoek aan het park van Altena

Caroline Terryn

't Zwin Rechteroever
2004
04
022-024
BV
2025-01-26 16:41:00