De dood van René Dhondt op dinsdag 5 september 1944
Romain Verniest
De 38-jarige René Dhondt woonde met zijn vrouw Maria Strubbe en hun dochter op een kleine hoeve langs de Gentse Steenweg te Sijsele.
Die dag was hij met paard en kar naar het veld langs de spoorweg Brugge-Eeklo-Gent gereden vergezeld van zijn knecht Omer Corthals.
Ze waren daar houten palen aan het ophalen. De palen waren daar in de loop van de oorlog door de bezetter geplaatst om eventuele landingen met zweefvliegtuigen te beletten. Ook buurman Joseph Tanghe, die hardhorend was, deed houten palen uit. Jules De Soete en zijn zoon Jérome, wonende aan de overkant van de spoorweg, kwamen ook een kijkje nemen en hadden zelfs hun spade meegebracht. Verder was er ook de in de buurt wonende jongeman Cyriel Tanghe op het veld.
Toen kwam er uit de richting van Sijsele een trein met de laatste Duitse soldaten die de streek van Brugge verlieten. Op platte wagons stonden enkele FLAK-KANONNEN en een MITRAILLEUR opgesteld. Jules en Jérome De Soete zagen de trein in de verte aankomen en zochten onmiddellijk beschutting achter het huis van Maurits Corthals. Hun spade hadden ze reeds voordien in de gracht gegooid.
Cyriel Tanghe was de eerste om zich in de gracht te werpen. De drie anderen die een 200 meter verderop stonden, wierpen zich in een langsvoor van het veld. Plots openden de Duitsers het vuur met hun mitrailleur. Daarbij werd René Dhondt, op zijn spade leunend, dodelijk getroffen. De anderen bleven ongedeerd. Ook Cyriel Tanghe kwam er met de schrik vanaf. Het op hol geslagen paard van René bleef ook ongedeerd.
Maar op dat ogenblik reden langs de Gentse Steenweg richting Maldegem nog terugtrekkende Duitse troepen. Zij openden eveneens het vuur in de richting van de spoorweg en kwamen zien wat er daar gebeurd was.
Iedereen diende de armen in de lucht te steken. De Duitsers dachten dat er een aanval van ‘HET VERZET’ op de trein plaats gevonden had.
Gelukkig liep daar nog alles goed af en de Duitsers trokken verder.
René werd op zijn kar gelegd en door Jérome De Soete en Free Van Waesberghe naar zijn huis gevoerd. Het was daar niet veraf. Daar stelde men vast dat de kogel die René getroffen had, voorbij het voorhoofd en de neus passeerde om dan het hart te treffen. Dokter Vandeburie stelde de dood vast en pastoor Marcel De Jonghe diende het H.Olie toe.
Achteraf werden er ook kogelinslagen vastgesteld aan de huizen langs de Gentse Steenweg. Later bleek ook dat de Duitsers bij hun aftocht door Maldegem op verschillende burgers hadden gevuurd.
Naar verluidt zou de spoorlijn tussen Eeklo en Gent gesaboteerd zijn geweest.
(naar een mondelinge getuigenis van Jérome De Soete)