Vliegtuigongeval te Moerkerke op 5 april 1957
Romain Verniest
Ik ontmoette eind verleden jaar Dhr. Gerard Deruytter, wonachtig te St.Kruis. Gerard was op die fatale dag, 5 april 1957, peletonscommandant tijdens de oefeningen die langs de kanalen te Moerkerke werden gehouden.
Foto: archief Geert Van Poucke
Deze oefeningen werden gehouden als voorbereiding op de grote maneuvers later op het jaar in Den Helder (Nederland); dergelijke oefeningen werden ook gehouden op het oefenplein van het leger langs de Malesteenweg te St. Kruis (nu staat de winkelketen 'Carrefour' op die plaats).
De oefening in Moerkerke gebeurde in samenwerking met het 41ste Artillerie Bataljon van de Rademakerskazerne te Brugge (onder bevel van Lt. Kolonel Balaers; de Bataljonscommandant was Luitenant Edward De Meyere) en de luchtmachtbasis van Koksijde. Koksijde leverde twee 'meteor 10'-vliegtuigen.
Aan 't Molentje stonde de eerste Artilleriebatterij opgesteld. Deze bestond uit een 40 mm-kanon; aan de Moerkerkse kant stond een vierloopspunt 50 geschut in stelling. Onderluitenant Deruytter stond verdoken opgesteld langs de gevel van het eerste huis van de Waterhoek.
Aan Jaxsensbruggen was er dezelfde opstelling als op het Molentje. De opdracht van de artilleristen bestond er in de twee vliegtuigen in hun vizier te krijgen en te volgen. Zij waren wel niet uitgerust met munitie.
De twee vliegtuigen kwamen zeer laag aangevlogen: van Platheule naar 't Molentje en zo richting Jaxsensbruggen. Die vliegroute werd verschillende keren herhaald om de 'mannen aan het geschut' te trainen.
Plotseling kwam er een radiobericht binnen bij de peletonscommandant: 'Er was een vliegtuig neergehaald (hetgeen eigenlijk niet mogelijk was bij gebrek aan munitie).'
De opstijgende rook was zeer duidelijk te zien vanaf 't Molentje. Onderluitenant Deruytter reed met zijn jeep naar het gemeentehuis van Moerkerke, waar zijn broer veldwachter was. Die verwittigde op zijn beurt de Rijkswacht. Deruytter reed dan met zijn jeep naar de plaats van het ongeval. De beelden van de zwaar verbrande piloot Werner Marreyt zijn steeds bijgebleven.
Wat er toen fout is gelopen zal wel een raadsel blijven. Piloot Marreyt heeft heel waarschijnlijk de bomenrij met zijn rechtervleugel geraakt, met de gekende gevolgen.
Volgens onderluitenant Deruytter heeft Werner geen waaghalzerij uitgehaald en heeft hij alles gedaan om niet op een huis terecht te komen.
Tot zover het getuigenis van iemand die er bij betrokken was.
Opgetekend te St. Kruis 23 november 2002.