Sijsele 20 mei 1940
Romain Verniest
Duitse luchtaanval om 10 uur in de voormiddag:
Ook die dag trokken weer honderden, vooral Limburgse, vluchtelingen met enkele schamele bezittingen te voet, per fiets ook met kinderwagen langs de baan Eeklo-Brugge. Opeens kwamen uit de richting van Eeklo enkele Duitse vliegtuigen op lage hoogte aangevlogen de grote baan volgend. Een aantal vluchtelingen, waaronder ook enkele Belgische soldaten, zochten in paniek beschutting, in de grachten, anderen zochten veiligheid tegen de gevel van het café in de Zwaanstraat.
Ter hoogte van café 'De Vrede' (hoek Gentse Steenweg-Zwaanstraat) wierpen de vliegtuigen hun eerste lading brisantbommen uit, de baan volgend tot aan de Oedelemse Steenweg. Een tweede lading bommen werd uitgeworpen op twee woningen in de Decloedtstraat. De gevolgen waren verschrikkelijk.
Aan café 'De brede' werd eerste hulp geboden door Gerard Depickere (toen inwonend in het café bij zijn oom Jan Debrabanber) en Julien Bertrandt uit Oedelem. Dokter Vandeburie was er als één van de eerste bij om medische bijstand te bieden. Ook andere mensen boden hun diensten aan o.a. Jules Lonneville.
Een Belgische soldaat uit Eeklo, Triphon Vande Geguchte, werd dood aangetroffen in de gracht recht tegenover het café (hij werd daar ook later aan de rand van de weg begraven). Een tweede Belgische soldaat uit Eeklo, Alfons van Vlaanderen, werd op die plaats zwaar gewond en naar Brugge overgebracht waar hij de volgende dag overleed. Een derde Belgische soldaat uit Assebroek werd lichtgewond (zijn klaroen bleef achter in het café).
Bij de vluchtelingen uit Mechelen vielen er vier doden waaronder een jongen van 15 jaar die met zijn bakfiets beschutting had gezocht langs de gevel van het café zijde Zwaanstraat; Marcel van de Putte, Jan Gellens, Louise Dons en haar zoontje van 10, Jozef Schroyens. Er viel daar een bom op het muurtje van de omheining van 'Het Kasteeltje'. Twee vluchtelingen, Willem Schroyens, de man van Louise, en Frans Nauwelaerts, werden zwaargewond naar Brugge overgebracht waar ze de volgende dag overleden. Verder waren er ook nog een aantal lichtgewonden.
Ook de smidse Vandermoere werd door bommen getroffen. Bij het horen van de naderende vliegtuigen had een vluchteling uit Mechelen met zijn fiets beschutting gezocht in de smidse. De houten poort bood maar weinig weerstand tegen de bommenscherven en de man werd zwaar gekwetst. Hij overleed de dag nadien in het ziekenhuis te Brugge.
Er waren nog een aantal andere mensen in de smidse: veearts Rommel werd lichtgewond, Jozef Geysens werd zwaargewond en moest twee maanden in het ziekenhuis blijven. Ook André Vandermoere, zoon van de smid, werd gekwetst aan de linkerarm en rechterdij en werd eerst overgebracht naar het militaire hospitaal aan de molens te Brugge en daarna naar de kliniek Minnewater waar hij nog 2 1/2 maand verbleef. Verder in de Dorpstraat werden de gevels van de huizen van A. Dombrecht, A. Daeninck (de sporen zijn nu nog zichtbaar) en A. Geysens door granaatscherven beschadigd. Iets verder bij Michel Van Acker werden de kinderen Ludwina, Christina en Maurits licht gewond.
In de Decloedtstraat werden de huizen van Henri Ide en Eugene Reyserhove zwaar beschadigd waarbij Camiel Wildemeersch, die beschutting had gezocht onder een afdak bij de Fam. Verschoote, zwaar gewond werd door de bomscherven. Ondanks medische hulp overleed ook hij. Roger Ide, zoon van Henri, die daar ook direct bij stond werd gekwetst aan de benen en voeten.
Huis Henri Ide met dochter Rachel
----------------------------------
LIDMAATSCHAP 2002
Mogen wij U vragen de som van 12.50 €, uw lidmaatschap voor 2002, te willen storten op rekening 853-8733311-45 van de vzw.
Met dank! Zo kunnen wij verder werken ...