'T ZWIN RECHTEROEVER
NIEUWSBRIEF 'T ZWIN RECHTEROEVER VZW
AFGIFTEKANTOOR 8340 DAMME 1
Juni '01 Jaargang 1/4 Driemaandelijks VU: Michel van den Broeck P/a Kasteelstraat 7 8340 Damme
'T ZWIN RECHTEROEVER VZW
Verschijnt vier maal per jaar
Voorzitter
- Michel van den Broeck
Bestuur
- Denis Raman
Voorzitter Beheerraad - Ronny Debbaut
- Jacques De Groote
- Geert Van Poucke
Redactie en Vormgeving
- Paul Gervoyse$
- Jacques De Groote
EDITORIAAL
Michel van den Broeck
In het editoriaal van het vorig nummer (Jaargang 1/3) had ik aangekondigd om de structuurplannen van de provincie West-Vlaanderen en van de stad Damme te bespreken. Het structuurplan "Damme" maakt evenwel het onderwerp uit van actuele besprekingen binnen de daartoe opgerichte gemeentelijke commissie. Deze commissie heeft haar besluiten nog niet getroffen. Ik zal derhalve mijn vervolgartikel inzake het ruimtelijk structuurplan moeten uitstellen totdat de gemeentelijke commissie haar besluiten heeft neergelegd. Uitstel betekent evenwel geenszins afstel!
Ik zal dit editoriaal wijden aan enkele van de meest voorname tema's die aan de orde zijn; te weten de kapel van Sarepta; de gemeentewapens; de studie van de gentsche Lieve en tenslotte de samenwerking met de heemkundige kring Sint-Guthago. Doelbewust hou ik het tema van onze kontakten met Mijnsherenland van Moerkerken voor een volgend editoriaal.
In het vorig nummer van ons tijdschrift las u de bijdrage door Denis RAMAN over de kapel van Sarepta, aangekocht door onze vereniging. Vermoedelijk stelt U zich de vraag: "Welke zijn de motieven geweest van deze ankoop?" De kapel zelf is van eerder recente datum (1924); maar ze behoort toch ten volle tot wat onder de gemeenschappelijke noemer "klein historisch erfgoed" valt (onder andere: veldkapellen en -kruisen - zie mijn editoriaal in Jaargang ½ p 3). Er is echter meer: de kapel staat ook op de site waar het vroegere Sarepta-klooster (1486) heeft gestaan; ze zou gebouwd zijn met stenen afkomstig van het klooster. Door deze aankoop heeft de v.z.w. meteen duidelijk aangetoond dat ze concreet en resoluut gestalte wil geven aan haar belangrijkste doelstelling nl. de herwaardering van het cultuurhistorisch patrimonium. De kapel zelf is in redelijk goede staat en de restauratiewerken zullen eerder beperkt in omvang zijn. De kapel zal in de toekomst -naast de devote functie die ongewijzigd en ongehinderd zal blijven voortbestaan- een tweede nieuwe functie vervullen. Ze is meer bepaald -op het kruispunt van de Brieversweg en de Sareptastraat- gelegen langs de toeristische "Maerlant"-route. Dit feit maakt het bijzonder aangewezen om op deze plaats ook overzichten aan te brengen van zowel de geschiedenis van het Sarepta-klooster als van de kapel zelf. Op die manier wordt essentieel bijgedragen tot de ontsluiting van ons cultuurhistorisch patrimonium.
De wet van 30 december 1975 herleidt het aantal Belgische gemeenten van 2359 tot 596, met ingang op 1 januari 1977. Door de samenvoeging van de gemeenten "verdwijnen" een groot aantal gemeentewapens. Deze verdwijning is evenwel eerder theoretisch. Immers, de jarenlange aanwending van een symbool dat telkens aan de gemeente herinnert kan niet met één pennetrek worden uitgewist. In de ons omringende landen (Duitsland; Nederland) werden gelijkaardige gemeentelijke fusies doorgevoerd en was dezelfde bekommernnis aanwezig. In ons land zijn zowel de literatuur hierover als de principes, gehandhaafd door de nieuwe belgische fusie-gemeenten, verre van éénduidig. De v.z.w. zal een studie aanvatten van de wapenschilden van de vroegere deelgemeenten. Op basis van dit onderzoek zal nagegaan worden in hoeverre de oude wapens van de deelgemeentes kunnen gehandhaafd worden.
De v.z.w. heeft de studie van de Gentsche Lieve -gezien het uitzonderlijk historisch belang voor de steden Gent en Damme- vanaf den beginne tot één van haar hoofdprioriteiten gemaakt. Ze startte in september 2000 een bewustmakingscampagne door achtereenvolgens twee Lieve-wandelingen te organiseren, één voor de heemkundige kring Sint-Guthago (Knokke) en één voor het publiek. Tegelijkertijd zocht ze naar kontakten in Oost-Vlaanderen met personen en organisaties die zich bekommeren om de gentsche Lieve in deze provincie. Een belangrijke organisatie op dit vlak is ongetwijfeld de V.V.V. de Lieve, die de gemeentes Waarschoot, Zomergem en Lovendegem bestaat. De benaming "de Lieve" fungeert hierbij als bindteken van deze gemeentes. De V.V.V. beoogt de toeristische ontsluiting van voornoermde gemeentes; meer bepaald via een fiets/wandelweg langs de oude bedding van de gentsche Lieve, die is uitgegraven en goed onderhouden. Onze v.z.w. zal deze kontakten in de toekomst proberen verder te ontwikkelen en streeft naar een interprovinciale aanpak van de herwaardering van dit cultuurhistorisch patrimonium. U wordt op de hoogte gehouden!
Gezien het werkgebied van de heemkundige kring van Sint-Guthago zich gedeeltelijk bevindt op het grondgebied van de stad Damme (Zwin Linkeroever: deelgemeentes Hoeke en Oostkerke), zoeken sommige mensen die lid zijn van beide verenigingen naar mogelijkheden tot samenwerking tussen beide organisaties. Een eerste geruststelling is zeker dat beide organisaties vertegenwoordigd zijn in de stedelijke Raad voor het Cultureel Patrimonium van de stad (zie mijn editoriaal in de Jaargang 1/1), zodat tegenover het stadsbestuur het aspect "Heemkunde" volledig aan bod komt. Op 20 april 2001 werd door afgevaardigden van onze beide organisaties een open gesprek gevoerd over dit onderwerp. Enerzijds bleek hieruit dat de ontstaansgeschiedenis van beide organisaties sterk verschilt, zodat een verregaande integratie tussen beide organisaties nog niet onmiddellijk voor morgen is. Er werd in deze discussie wel overeenstemming bereikt over het feit dat er samenwerking moet zijn in domeinen waar dit zinvol is. De toekomst zal hierover hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid verschaffen.