Kapellen te Moerkerke
Geert Van Poucke
Er bestaat geen land in de wereld waar Maria meer bezongen werd dan in Vlaanderen: "Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men U Maria tegen." Aan palen en knotwilgen, in nisjes aan de gevels, in grote en kleine veldkapelletjes. Het ene al beter onderhouden dan het andere. Vaak branden er kaarsen. Soms vinden wij één of meer linden ernaast die zorgen voor een lommerrijk plekje. Men mag gerust spreken van een uniek Vlaams landschapselement. Hopelijk is er in de toekomst nog plaats voor deze kleine monumenten. De lijst hieronder is zeker niet volledig. Er bestaat nog geen enkel diepgaand onderzoek en volledige inventaris van alle Moerkerkse kapellen. Er is nog werk voor de V.Z.W. 't Zwin-Rechteroever.
DE KAPEL VAN O.L VROUW TER KOORTSEN.
Langs de Waterpolder, een straat die naar Middelburg loopt, stond er vroeger een bouwvallig bidhuisje in vervallen toestand. De plaatselijke bevolking kwam er om de Heilige Maagd te aanroepen en gunsten af te smeken, zelfs 's nachts wanneer een familielid of een bekende zwaar ziek was. Moerkerke had dikwijls af te rekenen met wateroverlast door dijkbreuken en een gebrekkige afwatering. Joannes Van Acker (° 1 juli 1841 en + 29 november 1928, schepen van Moerkerke) vertelde dat wanneer men zijn vader in 1861 naar het kerkhof voerde, het water zo hoog stond dat de paarden die de wagen trokken met hun buik in het water liepen en dat de kist die vooraan op de wagen stond naar de achterkant spoelde. Het Schipdonkkanaal zou pas over enkele jaren gegraven worden. Door de vochtige levensomstandigheden kregen deze mensen koortsen. Een kapel moest soelaas brengen in deze godvruchtige tijden.
In de jaren 1860 stond het koortskapelletje aan de balie van de bouwvallige hoeve van Snauwaert. De boerderij werd gesloopt en de kapel bleef alleen achter in erbarmelijke toestand. Het bidhuisje werd in 1926 afgebroken en herbouwd door Felix Cool uit Torhout, wachtmeester bij de rijkswachtbrigade van Moerkerke. Felix Cool was een godvruchtig Mariavereerder die dank zij de giften van de parochianen en de vereniging:"De vrienden van de Heilige Maagd", in staat was een ruimer en nieuw heiligdom te bouwen. De inwijding had plaats op zondag 19 september 1926. Moerkerke was in feeststemming. Huizen werden versierd met vlaggen. Het standbeeld van Maria, bewaard in de kerk, werd in processie, begeleid door de fanfare Sint-Cecilia en een menigte bedevaarders, naar de nieuwe kapel overgebracht. Inwoners van naburige parochies stonden te wachten. Omstreeks vier uur werd het oude beeld op het altaar geplaatst, omringd met bloemen en brandende kaarsen. Na de liturgische gebeden en het zingen van het Magnificat begon pastoor Célis van Gent de echte Mariacultus te promoten in zijn preek. De bedevaart was ten einde met een lied ter ere van O.L.Vrouw ter koortsen, meegezongen door de stemmen van duizenden gelovigen.
O.L.VROUWKAPEL VAN ALTENA.
Werd in 1928 gebouwd langs de dreef naar het kasteel van Altena op de plaats waar de heer Thibault de Boesinghe doodgeschoten werd en draagt als opschrift: "ter herinnering aan Ignace de Thibault de Boesinghe 27-11-1913. Hij is te Brugge geboren op 3 juni 1880 en overleden in het kasteel van Altena op 27 november 1913. Het kapelletje, opgericht door zijn echtgenote, is het enige dat nog aan deze moord herinnert.
Woensdag, 26 november 1913 had de drieëndertigjarige Ignace de Thibault de Boesinghe, bewoner van het kasteel Altena te Moerkerke, deelgenomen aan een klopjacht. Hij ging zijn vrouw Elisabeth Stiénon du Pré afhalen bij zijn moeder in de Langestraat. Ze namen de stoomtram Brugge-Middelburg om naar huis te rijden en stapten af aan de tramhalte bij de herberg "Het Wonderjaar" schuin tegenover de dreef van het kasteel. Halverwege die dreef werd Ignace neergeschoten. Hij viel dodelijk gekwetst op de grond, zijn vrouw meesleurend. Zij liep naar het kasteel om hulp. Het slachtoffer werd in bed gelegd. Een dokter en de pastoor werden erbij gehaald. Donderdagmorgen om 9 uur overleed Ignace na een inwendige bloedstorting en werd op maandag 1 december te Vivenkapelle begraven. Het gerechtelijk onderzoek heeft nooit voor opheldering gezorgd in deze zaak. De sluipmoord werd voorgesteld als een liefdesdrama.
O.L.VROUW VAN ALTIJDDURENDE BIJSTANDKAPEL MET CALVARIEBEELD (Brieversweg)
Deze kapel is gebouwd aan de balie van de hofstede van Victor Haneca X Leonie De Love in het jaar 1933 door de familie Devisschere uit Ruddervoorde en heeft een calvariebeeld langs de oostgevel. Sylvie Devisschere was ongehuwd. Haar moeder deed de belofte om een kapel te zetten. Sylvie was al in de zeventig als ze de belofte van haar moeder volbracht.
wordt vervolgd ...
Bronnen Handschrift Passchier, p.687-693 Rond de Poldertorens, jaargang 12/3, p. 119 Eigen archief.
******************************
LIDMAATSCHAP 2001
Mogen wij U vragen de som van 500 Bfr., uw lidmaatschap voor 2001, te willen storten op rekening 853-8733311-45 van de vzw.
Met dank! Zo kunnen wij verder werken ...