In Memoriam Koen Rotsaert (1938-2023)
Noël Geirnaert
Op 7 juli 2023 overleed ons medelid Koen Rotsaert in Brugge, waar hij ook geboren was op 9 januari 1938. Koen Rotsaert was jarenlang leraar in deze stad. Koen Rotsaert is voor belangstellenden in de Brugse geschiedenis vooral bekend als auteur van verschillende boeken, zelfs echte naslagwerken, op het terrein van de geschiedenis van Brugge en West-Vlaanderen in de negentiende en twintigste eeuw. Zijn studies bestrijken het veld van de kerkgeschiedenis, de geschiedenis van de West-Vlaamse aanwezigheid in het Belgische parlement, de geschiedenis van het Daensisme in West-Vlaanderen, het onderwijs in Brugge, de Heilig-Bloedprocessie.
Toen hij zijn boek over de Heilig-Bloedprocessie schreef was hij secretaris van het processiecomité. ‘De Heilig-Bloedprocessie. Een eeuwenoude Brugse traditie’, verschenen te Brugge in 1982, was zijn eerste publicatie in boekvorm. Blijkbaar kreeg hij daardoor de smaak te pakken, want daarna spitste hij zich toe op historisch onderzoek en de publicatie van boeken en artikels. Na zijn activiteit in het processiecomité van de Heilig-Bloedprocessie was hij nergens meer betrokken als bestuurslid of organisator in het verenigingsleven. De introverte en bescheiden leraar hield er niet van op de voorgrond te komen. Maar door zijn publicaties verwierf hij een stevige reputatie als historicus.
In ‘Rond De Poldertorens’ publiceerde Koen Rotsaert alles samen negen artikelen, van 2012 tot 2022. Zijn eerste bijdrage (2012) behandelde de burgemeesters van Koolkerke van 1830 tot 1970, zijn laatste bijdrage (2022) belichtte een schoolstrijd in Heist van 1903 tot 1914. De artikelen van Koen Rotsaert bestrijken zowat het hele werkgebied van onze heemkundige kring: Koolkerke, Vivenkapelle, Sluis, Duinbergen, Heist, Knokke, Lissewege, Moerkerke. Zijn onderwerpen waren gesitueerd in de 19de en vooral de 20ste eeuw, boeiend geschreven, soms anekdotisch, soms in het kader van de brede Belgische geschiedenis, maar steeds gefundeerd op kritisch onderzoek van archiefdocumenten.
Met Koen Rotsaert verliest ons tijdschrift een bescheiden maar gewaardeerde medewerker, die maar moeilijk te vervangen is.